56

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή με παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων.

Σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ανέφερε την Παρασκευή: «Βασικό όπλο μας στην ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στη χώρα μας οι διεθνείς συγκυρίες είναι η εθνική ενότητα […] Η ελευθερία μας είναι εξασφαλισμένη, και γι αυτό η σκέψη μας στρέφεται για άλλη μια φορά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς αγωνιστές του 21.» Απευθυνόμενος δε στους απόδημους Έλληνες, ο κ. Στεφανόπουλος είπε: «Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας σας απευθύνω τις πλέον θερμές ευχές μου για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.


»Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, της κορυφαίας πράξης του νεότερου ελληνισμού, αποτελεί ελάχιστη έκφραση τιμής που οφείλουμε στη γενιά εκείνων των Ελλήνων, που με την αυταπάρνηση που επέδειξε και τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ελευθέρωσε την πατρίδα μας μετά από την μακρά νύχτα τεσσάρων αιώνων σκλαβιάς.


»Σήμερα, δύο αιώνες μετά την Επανάσταση του 21, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καλούν σε εγρήγορση. Η Ελλάς ενωμένη και ομονοούσα, ενεργώς συμμετέχουσα στη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, πορεύεται με στόχο την ανάπτυξη και την ασφάλεια και καλεί όλους τους λαούς, και ιδίως τους γειτονικούς, να συμπράξουν για την επίτευξη της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή μας, με μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


»Πιστεύω ακράδαντα ότι στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος του απανταχού της Γης ελληνισμού θα είναι -όπως πάντοτε- αποφασιστικός, επιτρέποντας στην πατρίδα μας να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.»


Μήνυμα Σημίτη


«Η Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται σκληρή δουλειά, δημιουργική φαντασία και προ πάντων εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα, τα σοβαρά, για όλο το φάσμα των θεμάτων που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον αυτού του τόπου». Αυτό, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Παράλληλα, ο Κώστας Σημίτης τονίζει: «Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε όλοι οι Έλληνες μάχες για αυτά που έρχονται και όχι για αυτά που έφυγαν».


Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του πρωθυπουργού έχει ως εξής:


«Η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την πορεία του έθνους προς τα εμπρός. Γι αυτό και ο εορτασμός της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 δεν είναι ένα απλώς επετειακό γεγονός.
»Η σύγχρονη Ελλάδα αντλεί διδάγματα, συμπεράσματα, δύναμη και ψυχικό σθένος από την τόλμη και την αποφασιστικότητα των αγωνιστών του 1821, οι οποίοι επέδειξαν πως μια ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
»Και σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα εμπρός ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες· μια πορεία δύσκολη, επίπονη, αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστική μέσα σε ένα ριζικά νέο διεθνές πλαίσιο και ανελέητα ανταγωνιστικό περιβάλλον.


»- Το 1821, το διακύβευμα ήταν η εθνική ανεξαρτησία.
– Το 2001, το διακύβευμα είναι η πορεία και η προοπτική της χώρας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με ό,τι αυτό συνεπάγεται: με άπειρες προκλήσεις αλλά και μύριους κινδύνους.
»Γι αυτό με σχέδιο και πρόγραμμα, με σκληρή προσπάθεια και υπέρβαση, χτίζουμε όλοι μαζί την Ελλάδα του αύριο. Γιατί:


– Δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες ενός ένδοξου παρελθόντος.


– Δεν εφησυχάζουμε από τις αξιοσημείωτες επιδόσεις που κατακτήσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία επτά χρόνια σε όλους τους τομείς.


– Δεν μας αρκεί η δικαίωση των μεγάλων εθνικών επιλογών απο τη διεθνή συγκυρία.
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την πορεία μας παραμένοντας αμετακίνητοι στους στόχους της ισχυρής Ελλάδας και της ισχυρής κοινωνίας.


»Πρώτα απ όλα, της ισχυρής Ελλάδας:


– Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αιχμής και φυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την εδαφική ακεραιότητά της.


– Με την ισότιμη συμμετοχή της στο σκληρό πυρήνα των αποφάσεων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.


– Με την ενεργό και δυναμική παρουσία της στα Βαλκάνια τόσο για τη διαφύλαξη της ειρήνης όσο και για την ανάπτυξη των χωρών αυτών.


– Με τις άοκνες διπλωματικές πρωτοβουλίες της που αποσκοπούν στην εξάλειψη από την ευαίσθητη περιοχή μας όλων εκείνων των στερεότυπων ενός πικρού παρελθόντος.


»Αλλά και της ισχυρής κοινωνίας:


– Με επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.


– Με αυξημένη την κοινωνική ευαισθησία.


– Με δυνατό το αίσθημα της συνοχής και της αλληλεγγύης.


– Με την ολοκλήρωση του θεσμικού εκσυγχρονισμού και της εν γένει υλικοτεχνικής υποδομής της χώρας.


»Η Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται επομένως σκληρή δουλειά, δημιουργική φαντασία και προ πάντων εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα, τα σοβαρά, για όλο το φάσμα των θεμάτων που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον αυτού του τόπου.


Η απότιση φόρου τιμής από τους Έλληνες πολίτες και τον απανταχού ελληνισμό προς τους αγωνιστές ενός ένδοξου παρελθόντος σημαίνει, σε κάθε ευκαιρία, μια νέα απελευθέρωση για τον τόπο· πράγμα που μεταφράζεται στην ουσιαστική απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού.


»Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε όλοι οι Έλληνες μάχες γι αυτά που έρχονται και όχι γι αυτά που έφυγαν.


»Ελληνίδες, Έλληνες,


Καλώ τον καθένα από εσάς σε μία πατριωτική συστράτευση για την Ελλάδα των ονείρων μας και των προσδοκιών μας. Γιατί στην Ελλάδα του μέλλοντός μας φαίνεται και δοκιμάζεται σήμερα ο αληθινός πατριωτισμός.»


Μήνυμα Καραμανλή


«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης, αυτογνωσίας και υπερηφάνειας. Είναι ταυτόχρονα ημέρα εθνικής περισυλλογής και απολογισμού. Μας δίνει την ευκαιρία ταυτόχρονα με τα επιτεύγματά μας να αποτιμήσουμε και τις αδυναμίες μας. Στη μακραίωνη ιστορική του πορεία ο ελληνισμός μεγαλούργησε όταν διασφάλισε όρους εθνικής συνεννόησης, ήρεμου δημόσιου διαλόγου και αίσθησης του μέτρου.


»Η εθνική επέτειος που όλοι οι Έλληνες τιμούμε αποτελεί πρόσκληση και πρόκληση συσπείρωσης και συνέγερσης. Γιατί, αν η 25η Μαρτίου συμβολίζει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την αναγέννηση του ελληνισμού, είναι βέβαιο πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες αναζητούν μια νέα αναγέννηση· αυτήν που θα αποτινάξει τον ραγιαδισμό της απάθειας, που θα αμφισβητήσει τη μετριότητα και τον συμβιβασμό με τα λίγα και μικρά· μια νέα αναγέννηση που θα στηρίζεται στην αναζήτηση και την πρόταξη των μεγάλων στόχων.


»Στον 21ο αιώνα οι Έλληνες καλούμαστε να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία. Με βάση και εφαλτήριο τον πολιτισμό μας υποχρεούμαστε να συνεισφέρουμε ισότιμα στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός μας. Να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος που θα βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες και στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους. Να εμπεδώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης.


»Στην πανεθνική αυτή προσπάθεια συμβιβασμοί και τεχνητοί διαχωρισμοί δεν έχουν θέση. Η ρήξη με τα αίτια της παρακμής, οι υψηλοί στόχοι, η εργώδης προσπάθεια, το αίσθημα της συνευθύνης είναι ο δρόμος για τη σύγχρονη και δυνατή Ελλάδα του 21ου αιώνα· μια Ελλάδα που θα εμπνέει σ όλους τους πολίτες της, ιδιαίτερα στους νέους, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, σιγουριά και υπερηφάνεια.


»Αυτή τη σύγχρονη αναγέννηση όλοι μαζί θα την πετύχουμε, αρκεί να πιστέψουμε πως μπορούμε. Αρκεί να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα, να απαιτήσουμε περισσότερα από τους εαυτούς μας και να φιλοδοξούμε για το κοινό μας αύριο.


»Ανακαλώντας στη μνήμη μας πράξεις ιστορικού μεγαλείου των προγόνων μας, τιμώντας την αγωνιστική προσφορά τους και την αυτοθυσία τους για τον τόπο και τις μελλούμενες γενιές, διδασκόμαστε πίστη και σιγουριά γι αυτά που θέλουμε.


»Για την Ελλάδα που αξίζουμε και που μπορούμε. Για την Ελλάδα της ισχυρής και ισόρροπης ανάπτυξης. Της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Της δημιουργίας και της ανάτασης. Της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Για την Ελλάδα που μας ενώνει.»


Μήνυμα του Συνασπισμού


«Η εθνική επιβεβαίωση και η υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας περνά μέσα από την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο» τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.


Επίσης, ο ΣΥΝ αναφέρεται στην «αναζωπύρωση των εθνικιστικών εντάσεων και αποσταθεροποιητικών σχεδίων στην περιοχή», και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης στα Βαλκάνια.


Mέτρα της Τροχαίας


Μέτρα διευκόλυνσης των οδηγών στους εθνικούς δρόμους για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου θα λάβει από το μεσημέρι της Παρασκευής η Τροχαία.
Συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, να φορούν τις ζώνες ασφαλείας και να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ