Την Παρασκευή η καταστροφή του ρωσικού διαστημικού σταθμού
Ο εκτροχιασμός και η καταστροφή του γηραιού ρωσικού διαστημικού σταθμού Mir αναβλήθηκε τελικά για το πρωινό της Παρασκευής 23 Μαρτίου (08:30 ώρα Ελλάδος) από τους υπεύθυνους του ρωσικού Διαστημικού Κέντρου Ελέγχου.
68
Ο εκτροχιασμός και η καταστροφή του γηραιού ρωσικού διαστημικού σταθμού Mir αναβλήθηκε τελικά για το πρωινό της Παρασκευής 23 Μαρτίου (08:30 ώρα Ελλάδος) από τους υπεύθυνους του ρωσικού Διαστημικού Κέντρου Ελέγχου.
Το ηρωικό τέλος του ηλικίας 15 ετών Mir είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 – 28 Φεβρουαρίου. Αναβλήθηκε στη συνέχεια για τις 22 Μαρτίου εξαιτίας της μικρότερης ταχύτητας καθόδου του προς τη Γη, την Τρίτη όμως, έπειτα από πιο λεπτομερείς υπολογισμούς και μία μικρή τροχιακή διόρθωση για την αποφυγή πιθανής πτώσης συντριμμιών σε μικρό γαλλικό νησί, ανακοινώθηκε επίσημα από το ρωσικό πρακτορείο Interfax η μετάθεση της καταστροφής του Mir για την Παρασκευή 23 Μαρτίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχαμάντ Χαταμί, ο οποίος είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα το Διαστημικό Κέντρο Ελέγχου της Ρωσίας, δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να αγοράσει τον Mir. Επίσης πρότεινε τη χρηματοδότηση του σταθμού για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με μοναδικό αντάλλαγμα την εκπαίδευση Ιρανών κοσμοναυτών από τη ρωσική Διαστημική Υπηρεσία. «Δυστυχώς το ενδιαφέρον του εκδηλώθηκε πολύ αργά» δήλωσε ο Ράντσαμπ Σαφάροβ, υπεύθυνος του ιρανορωσικού διαστημικού προγράμματος.
Επίσης, ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Γκενάντι Σελεζνιόφ, είχε απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σωθεί ο Mir. Ο Σελεζνιόφ είχε προτείνει μάλιστα την ώθηση του σταθμού σε υψηλότερη τροχιά, προκειμένου να ξεκινήσουν στο ρωσικό διαστημικό σταθμό εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του. Οι εκκλήσεις του -όπως δήλωσε ο Σελεζνιόφ- δεν συγκίνησαν το Ρώσο πρόεδρο.
Τα περισσότερα τμήματα του σταθμού των 130 τόνων θα πυρακτωθούν κατά την είσοδό τους στα γήινα ατμοσφαιρικά στρώματα, ενώ περίπου 20 με 25 τόνοι από σίδερα (με μέγεθος όσο ένα αυτοκίνητο) θα αντέξουν και θα πέσουν στην επιφάνεια της Γης.
Όπως αναμένεται, τα φλεγόμενα θραύσματα θα πέσουν με ταχύτητα 28.165 χλμ./ώρα στο νότιο Ειρηνικό ωκεανό και σε μια περιοχή πλάτους 200χλμ. και μήκους 6.000χλμ., που εκτείνεται μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Χιλής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
- Χάαλαντ: «Αν δείτε τι συμβαίνει στη Νορβηγία, θα καταλάβετε ότι δεν είναι η συνηθισμένη εικόνα της χώρας»
- Η πληρωμένη απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον Άδωνι και τα… λουλούδια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442