73

Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα που θα επιφέρει από σήμερα, Δευτέρα, η αναζήτηση στη μηχανή Alta Vista θα είναι οι σχετικές ειδήσεις με αυτό που ψάχνει ο χρήστης.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας Moreover που υποστηρίζει τεχνολογικά το όλο εγχείρημα, η μηχανή αναζήτησης κάθε 15 λεπτά ψάχνει και δημιουργεί ένα ευρετήριο για τις ειδήσεις που δημοσιεύονται σε περισσότερους από 2.400 ειδησεoγραφικούς δικτυακούς τόπους. Το ενδιαφέρον των τελευταίων μάλιστα είναι τέτοιο, ώστε ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, προκειμένου να γίνεται αναζήτηση και στις δικές τους ειδήσεις και να παρουσιάζονται σε πιο περίοπτη θέση.


Μέχρι σήμερα, οι μηχανές αναζήτησης σπάνια εμφανίζουν τις πιο πρόσφατες ειδήσεις. Και αυτό γιατί η λειτουργία αυτών των διαδικτυακών μηχανών βασίζεται σε υπολογιστές γνωστούς ως crawlers, οι οποίοι «χτενίζουν» δικτυακούς τόπους κάθε δεκαπενθήμερο ή κάθε μήνα και στη συνέχεια ανανεώνουν το ευρετήριό τους.


Η εταιρεία Moreover παρουσίασε την τεχνολογία της το περασμένο καλοκαίρι, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε συνεργασίες για την αξιοποίησή της. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποκάλυψαν ότι βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις και με τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης Yahoo!, Google και Excite, επιδιώκοντας παρόμοιες συνεργασίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press