27

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,1%, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες να μειώσει η Fed τα επιτόκια κατά 0,75% την ερχόμενη Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6%, όπως και τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι αύξησης 1,1% τον προηγούμενο μήνα.


Σημειώνεται ότι η παραγωγή μειώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο (Οκτώβριος 1990 – Μάρτιος 1991), η αμερικανική οικονομία βρισκόταν στην «καρδιά» της ύφεσης.


Παράλληλα, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού (από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) μειώθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 1993, ενώ τον Ιανουάριο είχε αυξηθεί κατά 0,7%.


Τα σημερινά στοιχεία «αυξάνουν τις πιθανότητες» να μειώσει η Fed τα επιτόκια κατά 0,75% έως 1% την ερχόμενη Τρίτη, δήλωσε η οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη, Κάρι Λίχι. «Η Fed τείνει να προσφέρει στην αγορά αυτό που θέλει και η αγορά καίγεται για μείωση κατά 0,75%» προσέθεσε.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι εννέα από τους 25 πρωτογενείς διαπραγματευτές της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,75%. Οι υπόλοιποι 16 εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί κατά 0,50%, μολονότι αρκετές τράπεζες σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ