25

Στην προώθηση πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής μεσογειακής πολιτικής συμφώνησαν την Παρασκευή οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τυνησίας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Νταλέ Γιαζί, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Τύνιδα, που περιστράφηκαν γύρω από την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατόν ο διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κόσοβο και τον Καύκασο, θέμα που -όπως ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος- απασχολεί περισσότερο τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου λόγω του παγκόσμιου ενεργειακού ανταγωνισμού που υπάρχει.


Οι Τσοχατζόπουλος και Γιαζί υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που αφορούν στην πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων για το Πολεμικό Ναυτικό και τη συμμετοχή Τυνήσιων αξιωματικών στο κέντρο εκπαίδευσης αποστολών ειρηνευτικού τύπου που εδρεύει στο Κιλκίς. Αλλες συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών, την ασφάλεια των πληροφοριών και προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας για τη διοικητική μέριμνα και την εκπαίδευση.


Ερωτηθείς για το σκοπό των επισκέψεών του σε διάφορες χώρες της Μεσογείου, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ επανέλαβε ότι σκοπός του υπουργείου είναι να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και να υποστηρίξει μία ολοκληρωμένη ευρωμεσογειακή πολιτική, που είναι απαραίτητο να βρει πιο ισχυρή έκφραση στον 21ο αιώνα.


«Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει από όλες τις χώρες της Μεσογείου η εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στις συμφωνίες και τις αρχές που διέπουν τις διμερείς σχέσεις, και από εκεί και πέρα να υπάρξει κοινή προσπάθεια για τη διαμόρφωση όρων για την περιφερειακή μεσογειακή ασφάλεια» κατέληξε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ