
Το καθεστώς των Ταλεμπάν διαλύει από την Πέμπτη πολιτιστικά μνημεία
Σε εφαρμογή τέθηκε από την Πέμπτη το διάταγμα του επικεφαλής των Ταλεμπάν, Μοχάμαντ Ομάρ, να καταστραφούν όλα τα αγάλματα - δείγματα της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν.
43
Σε εφαρμογή τέθηκε από την Πέμπτη το διάταγμα του επικεφαλής των Ταλεμπάν, Μοχάμαντ Ομάρ, να καταστραφούν όλα τα αγάλματα – δείγματα της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν.
Το καταστροφικό έργο ξεκίνησε από το προάστιο Μπαμιγιάν, δυτικά της Καμπούλ, όπου βρίσκονται και τα δύο εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων αγάλματα του Βούδα, τα σημαντικότερα μνημεία του Αφγανιστάν. «Όλα τα αγάλματα θα καταστραφούν με κάθε απαραίτητο μέσο» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών των Ταλεμπάν, Μουλάχ Κουντρατουλάχ.
Το καθεστώς των Ταλεμπάν απέρριψε την τελευταία στιγμή την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για ακύρωση της απόφασης του Μ.Ομάρ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ, ο οποίος -σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bakhtar- διεμήνυσε στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Φρανσέσκ Βεντρέλ, ότι «τα εγκαταλειμμένα κατάλοιπα δεν μας κάνουν περήφανους».
Το διάταγμα, πάντως, του Μοχαμάντ Ομάρ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Η Ρωσία, η Ινδία, η Γερμανία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα είναι μερικές από τις χώρες που καταδίκασαν αυτή την κίνηση, ενώ σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει την ηγεσία των Ταλεμπάν να μην εφαρμόσει «αυτή την ολέθρια απόφαση, που θα στερήσει από το λαό του Αφγανιστάν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πυρκαγιές στην Ισπανία: Για δραματική κατάσταση κάνει λόγο ο Σάντεθ – Η Ελλάδα στέλνει δύο Καναντέρ
- Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της νέας μεταλλικής πεζογέφυρας στην οδό Καλλιθέας
- «Βάλτε κόκκινο κουμπί» – Aνησυχία στις ΗΠΑ μετά την κυβερνοεπίθεση από αυτόνομο σύστημα της OpenAI
- Συμπληρωματικά αγαθά ή άσπονδοι φίλοι;
- Aντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αγίου Δημητρίου
- Πως ο Λανουά έβαλε τη διαιτησία στον αυτόματο πιλότο – Τα ίδια και τα ίδια




