Αμερικανικό άρθρο εξηγεί πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον – Ρώμης
Στην πενταετή συμφωνία προστασίας αρχαιολογικών θησαυρών που υπέγραψαν πρόσφατα η Ουάσινγκτον και η Ρώμη αναφέρεται με άρθρο της την Τετάρτη η εφημερίδα The New York Times.
43
Στην πενταετή συμφωνία προστασίας αρχαιολογικών θησαυρών που υπέγραψαν πρόσφατα η Ουάσινγκτον και η Ρώμη αναφέρεται με άρθρο της την Τετάρτη η εφημερίδα The New York Times.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εν λόγω συμφωνία -η πρώτη ανάλογη που υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με μία ευρωπαϊκή χώρα- προβλέπει ότι οι εισαγωγείς έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων από την Ιταλία υποχρεούνται να αποδείξουν την προέλευση και τη νόμιμη κατοχή τους. Οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές διευρύνουν εφεξής τους συνοριακούς ελέγχους, προκειμένου να εμποδίσουν τη διοχέτευση κάθε προϊόντος αρχαιοκαπηλίας ή κλοπής σε μουσεία, οίκους δημοπρασίας και γκαλερί.
Η εφημερίδα αναφέρεται παράλληλα και σε «μια σημαντική παραχώρηση» εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία, αναγνωρίζοντας το πάθος των Αμερικανών συλλεκτών για τους θησαυρούς του αρχαίου κόσμου, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μια σειρά μακροχρόνιων δανείων της πολιτιστικής της κληρονομιάς προς αμερικανικά μουσεία και πανεπιστήμια.
Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι η Ιταλία πρόσφατα έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αρχαιολογικών τοποθεσιών και την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, ενώ σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία η ιταλική αστυνομία συνέλαβε ομάδες αρχαιοκαπήλων στη Σικελία και την περιοχή της Απουλίας, και προχώρησε στην κατάσχεση πολλών χιλιάδων κλεμμένων αρχαιολογικών ευρημάτων.
ΑΠΕ
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
- Δεν είναι μόνο η γεύση: Οκτώ λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας
- 13η σύνταξη: Η τιμωρητική λογική μιας κατάργησης: «Δεν σας άρεσε; Σας την κόβουμε»
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά: Σιγή ιχθύος από την ΕΕ για το Ισραήλ στη Μπιενάλε, «πρόστιμο» για τη Ρωσία
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
- Το Αιγαίο που πληγώναμε: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»
- Ο Γολγοθάς των γυναικών από την Ουγκάντα προς τη Μέση Ανατολή
- «Η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει» – Οι πυρκαγιές αναγκάζουν τους πυροσβέστες να κάνουν αδύνατες επιλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442