36

Αφωνους άφησε τους γιατρούς στον Καναδά ένα κοριτσάκι 13 μηνών που ανέκτησε πλήρως τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη παραμονή σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών Κελσίου. Φορώντας μόνο μία πάνα, το βρέφος βρέθηκε σχεδόν κατεψυγμένο και με την καρδιά του να έχει πάψει να λειτουργεί για τουλάχιστον δύο ώρες.

Το κοριτσάκι, του οποίου το όνομα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, βρέθηκε κλινικά νεκρό από τη μητέρα του το Σάββατο το πρωί. Είχε ξεγλιστρήσει έξω από το σπίτι το προηγούμενο βράδυ και μπουσούλησε μέχρι την αυλή του διπλανού σπιτιού, όπου έχασε τις αισθήσεις του.


Οι νοσοκόμοι που κατέφτασαν για να παράσχουν στη μικρή τις πρώτες βοήθειες δεν μπορούσαν να εισαγάγουν τον αναπνευστήρα, καθώς το στόμα της είχε παγώσει και δεν άνοιγε. Τη σκέπασαν με ισοθερμική κουβέρτα για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία της, που ήταν αρχικά μόλις 16 βαθμοί Κελσίου, και η καρδιά της άρχισε από μόνη της να ξαναχτυπά.


«Το να τη βλέπεις να επανέρχεται τόσο γρήγορα και τόσο ανέπαφη και φυσιολογική, όσο φαίνεται να είναι τώρα, είναι απίστευτο» αναφέρει ο δρ. Αλαν ντε Καν, που ανέλαβε την περίθαλψή της στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων του Στόλερι.


Η πτώση της θερμοκρασίας επιβράδυνε το μεταβολισμό της αρκετά ώστε να της επιτρέψει να επιβιώσει. «Καθώς η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, μειώνεται ο ρυθμός κατανάλωσης ενέργειας και οξυγόνου, έτσι ώστε τα κύτταρα να μην τα στερούνται» αναφέρει ο δρ. Πίτερ Κοξ του Νοσοκομείου Παίδων του Τορόντο.


Οι γιατροί δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν την έκταση των βλαβών στο δέρμα του κοριτσιού, και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ακρωτηριάσουν κάποια από τα δάχτυλά του.


Η μειωμένη οξυγόνωση δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, καθώς το βρέφος φαίνεται να έχει επαφή με το περιβάλλον και αντιδρά φυσιολογικά.


Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό ως ατύχημα και δεν πρόκειται να ασκήσει κατηγορίες για αμέλεια εναντίον της μητέρας, η οποία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το σοκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ