Πειράματα στις ΗΠΑ για τη μελέτη ασθενειών του εγκεφάλου
Ποντίκια με εγκέφαλο που αποτελείται εν μέρει από ανθρώπινα νευρικά κύτταρα κατάφερε να δημιουργήσει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας StemCells. Σκοπός των ερευνών είναι να διαλευκανθούν οι μηχανισμοί διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων και να δημιουργηθούν οργανισμοί - μοντέλα για τη μελέτη ασθενειών που εκδηλώνονται στον άνθρωπο.
36
Ποντίκια με εγκέφαλο που αποτελείται εν μέρει από ανθρώπινα νευρικά κύτταρα κατάφερε να δημιουργήσει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας StemCells. Σκοπός των ερευνών είναι να διαλευκανθούν οι μηχανισμοί διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων και να δημιουργηθούν οργανισμοί – μοντέλα για τη μελέτη ασθενειών που εκδηλώνονται στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές της εταιρείας απομόνωσαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και τα εμφύτευσαν σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου νεαρών ποντικών.
Καθώς τα πειραματόζωα αναπτύσσονταν, τα βλαστικά κύτταρα ακολουθούσαν το αναπτυξιακό πρόγραμμα του εγκεφάλου και διαφοροποιούνταν σε νευρικά κύτταρα, τα οποία ενσωματώθηκαν λειτουργικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
«Φαίνεται ότι τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να ακολουθήσουν τις αναπτυξιακές οδηγίες που στέλνει ο εγκέφαλος των ποντικών. Οργανώνονται σε ανθρώπινους σχηματισμούς σε ένα καθαρά ποντικίσιο εγκέφαλο» αναφέρει ο Αϊρβιν Ουάισμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάμφορντ.
Τα ποντίκια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα για τη μελέτη ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και για έρευνες με στόχο την καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια.
Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ποντικών των οποίων ο εγκέφαλος θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανθρώπινα κύτταρα, αναφέρει ο δρ. Ουάισμαν.
Συμπληρώνει ότι έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή επιτροπής βιοηθικής, προκειμένου να καθοριστούν τα ηθικά αποδεκτά όρια των σχετικών ερευνών.
«Θα πρέπει να ρωτήσουμε τους ειδικούς σε θέματα βιοηθικής ποιο ποσοστό του εγκεφάλου θα αποτελούν τα ανθρώπινα κύτταρα, πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε, και για ποιο λόγο θα πρέπει να ανησυχούμε» προσθέτει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός: «Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος συνεχίζει να γράφει τη δική του λαμπρή πορεία»
- Καύσιμα: Μία ακόμη αύξηση τιμών σε βενζίνη και diesel κίνησης
- Βέλγιο: Άγριος ξυλοδαρμός νεαρού έξω από σταθμό τρένου – Υπερασπίστηκε μια κοπέλα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (10/3): Πού θα δείτε το Παρί-Ολυμπιακός και τα ματς του Champions League
- Στην κορυφή του Netflix η σειρά The Dinosaurs με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ – Αφήγηση από τον Μόργκαν Φρίμαν
- Βουλή: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας για το πόρισμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ




