
«Εντός των τειχών» και από Ιούνιο η δίκη του, δηλώνει ο Ζίζιτς
Εμμένει στη θέση της για δίκη του Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζίζιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βελιγράδι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι σερβικές Αρχές είναι ικανότατες να δικάσουν τον τέως πρόεδρο.
30
Εμμένει στη θέση της για δίκη του Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζίζιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βελιγράδι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι σερβικές Αρχές είναι ικανότατες να δικάσουν τον τέως πρόεδρο.
Ο Ζίζιτς εξήγησε ότι η συνεργασία της χώρας του με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απαιτεί την υιοθέτηση σειράς νόμων από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. «Το να εξαλείψουμε τα νομικά εμπόδια για τη συγκεκριμένη συνεργασία δεν είναι απλή υπόθεση» εξήγησε. Επίσης, τόνισε ότι τυχόν περαιτέρω διώξεις εις βάρος του Μιλόσεβιτς πρέπει να ασκηθούν από τη σερβική Δικαιοσύνη και όχι από το ICTY.
Την περασμένη Κυριακή ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι για όσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στην εξουσία, δεν θα παραδώσει τον Μιλόσεβιτς στο ICTY. Ανάλογη θέση έχει κατά καιρούς διατυπώσει και ο νυν πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επικαλούμενος το Σύνταγμα, που απαγορεύει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών.
Επί το έργον η Ντελ Πόντε
Η γενική εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα ντελ Πόντε, βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, όπου αναμένεται να παραδώσει τρία νέα εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92, τα εντάλματα αφορούν σε τρεις υπηκόους της Δημοκρατίας αυτής που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς του Ντουμπρόβνικ από το γιουγκοσλαβικό στρατό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Ελβετίδα δικαστής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και τον πρωθυπουργό Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς.
Την ερχόμενη εβδομάδα η Ντελ Πόντε θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα. Σκοπός του ταξιδιού της είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειές της για τη σύλληψη και την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το συντομότερο δυνατόν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΜΠΕ
- Μπαρτσελόνα: Με Φλικ μέχρι το 2028 οι Καταλανοί (pic)
- Χωρίς κράνος 6 στους 10 οδηγούς με ηλεκτρικό πατίνι – Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι της Τροχαίας στην Αττική
- Φορολογικές δηλώσεις: Πότε γίνεται συμψηφισμός με οφειλές
- Επίκαιρη ερώτηση από τη Μιλένα Αποστολάκη: Όχι στην υποχρεωτική αντιδικία δήμων με εργαζόμενους
- Ένα σπάνιο ντοκουμέντο του Tupac να τραγουδάει «You Don’t Bring Me Flowers»
- Άρης: Αμφίβολοι για το παιχνίδι με τον Βόλο οι Φαμπιάνο και Πέρεθ

