60

Φαίνεται ότι η εποχή που οι χρήστες της υπηρεσίας ανταλλαγής μουσικών αρχείων Napster αντάλλασσαν ελεύθερα αρχεία MP3 μέσω του Διαδικτύου οδεύει σταδιακά προς το τέλος της. Ο διευθύνων σύμβουλος της Napster, Χανκ Μπάρι, δήλωσε σε δημοσιογράφους του BBC ότι η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μουσικών αρχείων πρόκειται σύντομα να επιβάλει συνδρομή σε όσους τη χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Μπάρι, που έγινε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, «το Napster θα εξακολουθήσει να είναι φιλικό προς το χρήστη και θα πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα (των κομματιών που διακινεί)». Ο Μπάρι τόνισε ότι μέρος των εσόδων από τις συνδρομές των μελών της πρόκειται να καταβληθούν στους καλλιτέχνες, των οποίων τα κομμάτια διακινούνται μέσω του Napster.


Ο Μπάρι εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη μελλοντική κερδοφορία ενός συνδρομητικού Napster. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως που μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ το λογισμικό του Napster έχει ήδη εγκατασταθεί σε υπολογιστές 57 εκατομμύρια φορές.


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Napster ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από πότε θα ισχύσει η συνδρομή. Προηγούμενες όμως δηλώσεις εκπροσώπων της ιδιοκτήτριας εταιρείας Bertelsmann άφησαν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.


Εν τω μεταξύ, ακόμα εκκρεμούν μηνύσεις εναντίον του Napster από τις Warner Music, Sony, Universal και EMI, οι οποίες κατηγορούν την υπηρεσία ανταλλαγής μουσικών αρχείων για παράνομη διακίνηση μουσικής. Ο Μπάρι εξέφρασε την ελπίδα ότι εν όψει της μετατροπής του Napster σε συνδρομητική υπηρεσία θα προκύψει τελικά κάποιου είδους συμβιβασμός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ