Συνδέθηκε με επιτυχία στον Μιρ το όχημα Progress που θα τον ωθήσει στην καταστροφή
Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Τώρα μπορούμε να ελέγξουμε το σταθμό, δήλωσε για την επιτυχημένη πρόσδεση του μη επανδρωμένου οχήματος τροφοδοσίας Progress M1-5 με το γερασμένο Μιρ ο Γιούρι Σεμιόνοφ, πρόεδρος της εταιρείας Energia, που διευθύνει την αποστολή. Προτού το Progress ωθήσει το σταθμό στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφασιστεί αν χρειάζεται να καταναλωθούν καύσιμα για τη σταθεροποίηση της τροχιάς του.<P
36
Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Τώρα μπορούμε να ελέγξουμε το σταθμό, δήλωσε για την επιτυχημένη πρόσδεση του μη επανδρωμένου οχήματος τροφοδοσίας Progress M1-5 με το γερασμένο Μιρ ο Γιούρι Σεμιόνοφ, πρόεδρος της εταιρείας Energia, που διευθύνει την αποστολή. Προτού το Progress ωθήσει το σταθμό στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφασιστεί αν χρειάζεται να καταναλωθούν καύσιμα για τη σταθεροποίηση της τροχιάς του.
Μεταφέροντας περίπου 2,6 τόνους καυσίμων στις δεξαμενές του, το Progress συνδέθηκε με τον Μιρ το Σάββατο στις 08:33 ώρα Μόσχας (19:33 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το Reuters. Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι κοσμοναύτες βρίσκονταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να επανδρώσουν έκτακτη αποστολή σε περίπτωση που παρουσιάζονταν προβλήματα με την αυτόματη διαδικασία πρόσδεσης.
Με τέσσερις διαδοχικές πυροδοτήσεις των κινητήρων του, το τροφοδοτικό όχημα θα θέσει τον Μιρ εκτός τροχιάς και θα τον οδηγήσει στην ατμόσφαιρα, όπου θα καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Συντρίμμια βάρους 30 τόνων αναμένονται να καταπέσουν φλεγόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
«Η τροχιά του Μιρ θα φτάσει τα 125 μίλια (200χλμ.) πάνω από τη Γη στις αρχές Μαρτίου και τότε θα μπορέσουμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία καταστροφής» δήλωσε ο Σεμιόνοφ. Ο Μιρ περιφέρεται τώρα σε ύψος 174 μιλίων (279χλμ.).
Το ταξίδι του Progress είχε παραταθεί δύο ημέρες, προκειμένου να εξοικονομηθούν καύσιμα. Τώρα οι υπεύθυνοι της αποστολής θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι απαραίτητο να καταναλωθούν καύσιμα για να διατηρηθεί ο Μιρ σε σταθερή τροχιά ή θα πρέπει να τον αφήσουν να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του.
Πάντως, ο διαστημικός σταθμός θα πρέπει απαραιτήτως να σταθεροποιηθεί πριν από την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, ώστε να αποφευχθεί διασπορά των θραυσμάτων του πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο
- Ένας χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης άλλαξε μια ιστορία 100 ετών στις πουέντ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Συνένοχη είναι η Ευρώπη για το χάος της Δύσης
- Μεγάλα ματς στο Champions League, με… φόντο την πρόκριση στα νοκ-άουτ (pic)
- Με νέο αεροσκάφος και δύο ώρες καθυστέρηση αναχώρησε για το Νταβός ο Τραμπ
- Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά – Πού σημειώνονται χιονοπτώσεις
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442