
Νέο τηλεσκόπιο έχει… μάτια μόνο για εξωγήινους
Ένα νέο οπτικό τηλεσκόπιο, το οποίο κατασκευάζεται για λογαριασμό του γνωστού προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2002, θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει παλμούς λέιζερ που πιθανόν προέρχονται από εξωγήινους πολιτισμούς.
65
Ένα νέο οπτικό τηλεσκόπιο, το οποίο κατασκευάζεται για λογαριασμό του γνωστού προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2002, θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει παλμούς λέιζερ που πιθανόν προέρχονται από εξωγήινους πολιτισμούς.
Το υπό κατασκευή τηλεσκόπιο, διαμέτρου 1,8 μέτρων, θα αναζητήσει μηνύματα που προέρχονται από εξωγήινη νοημοσύνη και «γράφτηκαν» με λέιζερ. Οι ειδικοί του SETI εκτιμούν ότι η μέχρι τώρα εξέταση ραδιοσημάτων -η οποία, σημειωτέον, δεν απέδωσε κάποιο θετικό αποτέλεσμα- ήταν ίσως καταδικασμένη εκ των προτέρων, επειδή ένας τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός θα προτιμούσε να στείλει κάποιο μήνυμα με λέιζερ.
Όπως μετέδωσε το CNN, το νέο τηλεσκόπιο, το οποίο κατασκευάζεται υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και χρηματοδοτείται από την Planetary Society, θα περιέχει ειδική κάμερα με ενσωματωμένους ανιχνευτές, που θα μπορούν να εντοπίσουν παλμούς φωτός με πολύ μικρό μήκος κύματος.
Ο καθηγητής Πολ Χόροβιτζ δήλωσε σχετικά ότι με τα σημερινά τεχνικά μέσα μπορούν να παραχθούν δέσμες λέιζερ, οι οποίες σε ένα μακρινό εξωγήινο παρατηρητή που βρίσκεται στην κατεύθυνση της δέσμης θα φαίνονταν χιλιάδες φορές πιο λαμπεροί από τον Ήλιο.
Επομένως, η διαστρική επικοινωνία με λέιζερ είναι πιο πιθανή επιλογή από εξωγήινους πολιτισμούς που επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με άλλους, και γι αυτό οι επιστήμονες επιθυμούν να στρέψουν την αναζήτησή τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μελόνι για Τραμπ: «Υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και όταν δεν συμφωνούμε πρέπει να το λέμε»
- Βραζιλία: 4 νεκροί στη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους σε εστιατόριο
- Ουκρανία: Ουκρανική επίθεση προκαλεί διακοπή ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Ζαπορίζια που ελέγχει η Ρωσία
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Και στο βάθος πρόωρες κάλπες
- Τα σενάρια ως το φινάλε της Euroleague: Πώς βγαίνει πρώτος ο Ολυμπιακός, μέχρι 6η θέση ο Παναθηναϊκός
- Γιορτή σήμερα 4 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο



