
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ισότητα στην εργασία παρουσιάζει ο Χρ.Πρωτόπαπας στη Σουηδία
Η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και η καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης για όλους αποτελούν τις ρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του 2001 εν όψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
74
Η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και η καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης για όλους αποτελούν τις ρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του 2001 εν όψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, τα παραπάνω μέτρα αποτελούν ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις που θα παρουσιάσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ τη Δευτέρα στη Σουηδία.
Ειδικότερα, ο κ. Πρωτόπαπας θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει υποβάλει η σουηδική προεδρία σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία και τις συντάξεις και την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών. Οι απαντήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ενισχύεται έμμεσα με την απαλλαγή από φορολογικές επιβαρύνσεις των αμοιβών που προέρχονται από μερική απασχόληση, αλλά και από τη θέσπιση της μείωσης κατά 2% των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους.
* Στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, η παροχή νέων υπηρεσιών, οι οποίες θα καλύπτουν υποχρεώσεις που βαρύνουν κυρίως τις γυναίκες που κατά ένα μεγάλο ποσοστό απασχολούνται σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης, στην παραοικονομία ή με μειωμένη απασχόληση, θα διευκολύνει την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του μέτρου που προβλέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών (πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες).
* Προωθούνται η υιοθέτηση ενός συστήματος ενιαίας εθνικής σύνταξης για όλους και η σταδιακή εξατομίκευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ώστε η κοινωνική προστασία για τις γυναίκες να προέρχεται από το ίδιο δικαίωμα.
* Μελετάται η ριζική ανανέωση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, καθώς ο μέχρι τώρα υπολογισμός γινόταν βάσει των τελευταίων αποδοχών, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων που απασχολούνται σε μη σταθερές θέσεις και με χαμηλές αποδοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεντιλίμπαρ: «Θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα – Σπουδαίος προπονητής ο Μπαρτζώκας»
- Καστοριά: Ισχυρή έκρηξη σε σπίτι στους Μανιάκους – Τραυματίστηκε 15χρονος
- Ο Τραμπ λέει ότι «αποδεκάτισε» το Ιράν — αλλά το «αποδεκατίζω» δεν σημαίνει αυτό που εννοεί ακριβώς
- Η σπάνια ευκαιρία που δίνει στη Ρωσία και την Κίνα ο πόλεμος στο Ιράν
- Πανσερραϊκός – ΑΕΛ Novibet 1-1: «Χρυσός» βαθμός για τους Σερραίους με πέναλτι στο 90+9′!
- Η Γερμανία ξανά στα… όπλα – Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;

