Την παθογένεια του σημερινού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης επισημαίνει έκθεση της ΓΣΕΕ
Την ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγή του σημερινού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανέργων και των εργοδοτών, επισημαίνει σε μελέτη για την ΟΝΕ, την ανταγωνιστικότητα και τις προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
0
Την ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγή του σημερινού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανέργων και των εργοδοτών, επισημαίνει σε μελέτη για την ΟΝΕ, την ανταγωνιστικότητα και τις προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Μόλις το 25% των ανέργων βρίσκει μετά το τέλος της κατάρτισής του απασχόληση και μάλιστα σε θέσεις εργασίας που -τουλάχιστον για έναν στους δύο- δεν σχετίζονται με το αντικείμενο στο οποίο έγινε η κατάρτιση. Η απαισιόδοξη αυτή διαπίστωση αποκαλύπτει, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση δεν ικανοποιεί ούτε τις προσδοκίες των ανέργων ούτε τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Ανάλογα προβλήματα εντοπίζει η ΓΣΕΕ και στην αρχική κατάρτιση που προσφέρουν τα ΙΕΚ, ΤΕΛ, ΤΕΕ στους νέους, καθώς το 46% των αποφοίτων απασχολείται τελικώς σε εργασία που δεν σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών. Επιπροσθέτως, η εκπαίδευση αυτή έχει καθαρά σχολικό χαρακτήρα και στερείται επαφής με την παραγωγή και τους εργασιακούς χώρους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, σημεία παθολογίας του σημερινού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης είναι τα εξής:
-Έλλειψη αξιόπιστων διαδικασιών για τον εντοπισμό των αναγκών επαγγελματικής κατάρτισης
-Προχειρότητα στα αναλυτικά προγράμματα, στην επιλογή μεθόδων διδασκαλίας, διδακτικών μέσων και προσωπικού
-Έλλειψη Εκπαιδευτών ειδικευμένων στην επιμόρφωση ενηλίκων
-Απουσία κάθε είδους πιστοποίησης – αναγνώρισης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούνται
-Έλλειψη συστήματος αξιολόγησης των φορέων κατάρτισης (που σε ποσοστό 56% είναι ιδιωτικοί φορείς)
Η ΓΣΕΕ ζητά την εκπόνηση εκπαιδευτικού σχεδιασμού, την άρση των εμποδίων και την προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης στα νέα δεδομένα που καθιστούν επιτακτική τη συνεχή απόκτηση νέων δεξιοτήτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιάννης Παναγόπουλος: Τα ποσά και οι διαδρομές χρήματος που ερευνά η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
- Εισαγγελική παρέμβαση για την πλημμύρα στην Αγιά – Έρευνα για κακοτεχνίες
- Κατρίνης: Να ενημερώσει άμεσα το ΥΠΕΘΑ για τη σύλληψη Έλληνα αξιωματικού για κατασκοπεία
- Ιμάμογλου: Απευθύνει έκκληση από τη φυλακή για επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας
- Ναυπακτία: Άνδρας απειλούσε να πέσει από αερογέφυρα – Τραυματίστηκε παρασύροντας πυροσβέστη – Συγκλονιστικό βίντεο
- Η Λίβερπουλ έχει έτοιμο τον «διάδοχο» του Φαν Ντάικ και είναι Ολλανδός
