74

Σε περικοπές των επιδοτήσεων στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα αγροτικά τιμολόγια αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ εντός του 2001, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική κατάσταση εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς και της εισαγωγής της στο ΧΑΑ.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα η εφημερίδα Εξουσία, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει καταθέσει στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σειρά προτάσεων που αφορούν σε άμεσες περικοπές σε ορισμένες από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που προσφέρει, το σύνολο των οποίων κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 100 δισ. δρχ. ετησίως. Οι εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας στα νησιά και τα αγροτικά τιμολόγια.


Σε πρώτη φάση αναμένεται να περικοπεί το προνομιακό τιμολόγιο ρεύματος για αγροτική χρήση, που κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 δισ. δρχ. ετησίως. Η κίνηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε κατάργηση του συγκεκριμένου προνομίου για τους αγρότες, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη σχετική παροχή καταβάλλοντας η ίδια το ποσό για την επιδότηση.


Ωστόσο, η ανάληψη μιας τέτοιας επιβάρυνσης από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρείται δύσκολη, λόγω της φάσης περιορισμού των δαπανών την οποία διέρχεται, και αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις.


Η διατήρηση, πάντως, του μεγάλου κόστους των συγκεκριμένων παροχών εκτιμάται ότι θέτει σε κίνδυνο τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ