Αναδρομή του Νομισματικού Μουσείου στο κοινό νόμισμα «από την αρχαιότητα ως σήμερα»
«Το κοινό νόμισμα από την αρχαιότητα ως σήμερα» είναι ο τίτλος του φυλλαδίου που θα διανέμεται σε λίγες ημέρες στους επισκέπτες του Νομισματικού Μουσείου, και επιχειρεί να περιγράψει με εύληπτο και συνοπτικό τρόπο την ιστορία και την εξέλιξη των προσπαθειών να θεσπιστεί ένα κοινό νόμισμα - θέμα επίκαιρο, ασφαλώς, τώρα που η δραχμή διανύει τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Τα κείμενα επιμελήθηκε ο διευθυντής του μουσείου, Ιωάννης Τουράτσογλου.
45
«Το κοινό νόμισμα από την αρχαιότητα ως σήμερα» είναι ο τίτλος του φυλλαδίου που θα διανέμεται σε λίγες ημέρες στους επισκέπτες του Νομισματικού Μουσείου, και επιχειρεί να περιγράψει με εύληπτο και συνοπτικό τρόπο την ιστορία και την εξέλιξη των προσπαθειών να θεσπιστεί ένα κοινό νόμισμα – θέμα επίκαιρο, ασφαλώς, τώρα που η δραχμή διανύει τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Τα κείμενα επιμελήθηκε ο διευθυντής του μουσείου, Ιωάννης Τουράτσογλου.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό φυλλάδιο, το κερματόμορφο νόμισμα επινοήθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. στη Λυδία της Ιωνίας, αν και η χρήση του μετάλλου ως μέσο συναλλαγής ήταν ήδη γνωστή από την 3η χιλιετία π.Χ. Το πρώτο «διεθνές» νόμισμα της εποχής ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, οι χελώναι της Αίγινας, δείγματα των οποίων έχουν βρεθεί στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην Ανατολή.
Η επικράτηση της αθηναϊκής ηγεμονίας και το άφθονο μέταλλο του Λαυρίου συνέβαλαν ώστε στα τέλη του 5ου αιώνα το αθηναϊκό νόμισμα, η γλαύκα, να κυκλοφορεί στις αγορές της ανατολικής Μεσογείου. Απομιμήσεις του ισχυρού νομίσματος χρησιμοποιούνταν κατά τον 4ο αιώνα στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη και στην Αραβία.
Ο κ. Τουράτσογλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στους ελληνιστικούς χρόνους τα τετράδραχμα και οι δραχμές «αττικού βάρους» ήταν το νόμισμα που κατέκλυσε τις αγορές του κόσμου και έφτασε έως τα πέρατα της Ανατολής.
Η ιστορική διαδρομή του νομίσματος, όπως περιγράφεται στην έκδοση, ολοκληρώνεται καθώς «η μετάβαση στην τρίτη χιλιετία σημαδεύεται από τη γέννηση του ευρώ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
- Σύρος: Αναπαράσταση και αυτοψία στο σπίτι όπου μαχαιρώθηκε η 42χρονη διασώστρια
- [ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση
- Τσιτσιπάς: «Τα αεροδρόμια θα έπρεπε να έχουν μια ουρά για όσους ξέρουν να βγάζουν το λάπτοπ τους»
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)



























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442