Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991 υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία το Νοέμβριο
Στο 9,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 1991, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία το Νοέμβριο, εκπλήσσοντας τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως η ανεργία θα πέσει κάτω από το φράγμα του 9% τους πρώτους μήνες του 2001, καθώς η γαλλική οικονομία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
27
Στο 9,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 1991, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία το Νοέμβριο, εκπλήσσοντας τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως η ανεργία θα πέσει κάτω από το φράγμα του 9% τους πρώτους μήνες του 2001, καθώς η γαλλική οικονομία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που η πτώση της γαλλικής ανεργίας έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις» επισήμανε ο οικονομολόγος της ABN AMRO, Τζέιμς Κάρικ, ο οποίος προσέθεσε: «Έπειτα από μια παύση στο καλοκαίρι, ο ρυθμός πτώσης της ανεργίας φαίνεται ότι επανακτεί τη δυναμική εκείνη που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και την εγχώρια ζήτηση το 2001. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει και το επόμενο έτος πάνω από τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 40.000 άτομα, στα 2,17 εκατομμύρια, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στους άνδρες κάτω των 21 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κατά 21% σε ετήσια βάση. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αύξηση των θέσεων προσωρινής εργασίας αναμένεται ότι θα ωθήσει ανοδικά το ποσοστό απασχόλησης και το Δεκέμβριο, ενώ η πιθανή οριακή αύξηση της ανεργίας τον επόμενο Ιανουάριο εκτιμάται πως δεν θα αντιστρέψει τις γενικές τάσεις.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανεργία έχει υποχωρήσει από το μεταπολεμικό επίπεδο – ρεκόρ του 12,6%, που είχε σημειώσει τον Ιούνιο 1997, καθώς η τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ισχυροποίησαν την οικονομία.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι, πιθανώς, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% φέτος, δηλαδή με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1989, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες επιδόσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
- Σε τροχιά συρρίκνωσης ο πληθυσμός των ΗΠΑ
- Χάποελ Τελ Αβίβ – Βαλένθια 99-104 (παρ.): Μεγάλο «διπλό» των Ισπανών με ανατροπή!
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]
- Η μάχη για τον έλεγχο του AI στον πόλεμο μόλις ξεκίνησε
- Δύσκολη αποστολή για τον Παναθηναϊκό στην Euroleague την επόμενη εβδομάδα

