
Με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών «έτρεχε» η αμερικανική οικονομία στο γ τρίμηνο
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου, αναθεωρώντας προς τα κάτω προηγούμενη εκτίμησή του. Ταυτόχρονα, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ασθενέστερες από ό,τι υπολογιζόταν, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2001.
30
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου, αναθεωρώντας προς τα κάτω προηγούμενη εκτίμησή του. Ταυτόχρονα, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ασθενέστερες από ό,τι υπολογιζόταν, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2001.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, με μικρότερο ρυθμό δηλαδή από ό,τι υπολόγιζε το υπουργείο Εμπορίου, καθώς οι εξαγωγές και οι βιομηχανικές επενδύσεις ήταν τελικά χαμηλότερες.
Όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg, στην τελευταία ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης, με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, γεγονός που σηματοδοτεί την πιθανή μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2001, ώστε να αποτραπεί έγκαιρα η παγίδα της ύφεσης.
«Η οικονομία κάνει ό,τι της έχει πει ο Γκρίνσπαν να κάνει» λέει ο οικονομολόγος της Standard & Poors DRI Ντέιβιντ Βάις. «Αλλά τώρα όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Γκρίνσπαν, ανησυχούν ότι (η οικονομία) επιβραδύνεται πάρα πολύ». Οι δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 7,6%, για μη διαρκή αγαθά κατά 4,7%, ενώ οι κρατικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,4%.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου έδειξε, επίσης, ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6%, από 1,9% που υπολογιζόταν, και ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed- αυξήθηκε κατά 1,8%.
Τα εταιρικά κέρδη μετά φόρων σημείωσαν άνοδο μόλις κατά 0,6%, έναντι 2,5% το δεύτερο τρίμηνο, 5,7% το πρώτο και 6,2% το τέταρτο τρίμηνο του 1999.
Η επιβράδυνση της οικονομίας και η μείωση των εταιρικών κερδών αυξάνουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed στις αρχές του 2001, η οποία, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μαζικών φορολογικών περικοπών του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους, είναι το όπλο που θα επιστρατεύσει η αμερικανική οικονομία στη μάχη κατά της ύφεσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- On-Field Capers à la Italiana: What Connects Three Championship Derbies of Shame (videos)
- Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» η κίνηση στον Κηφισό
- Παναθηναϊκός: Μία απουσία ενόψει του τρίτου αγώνα με τη Βαλένθια
- Πρωτοφανής επίθεση Τραμπ στο Εθνικό Ιδρυμα Επιστήμης
- Συρμός του ΗΣΑΠ βγήκε εκτός αποβάθρας – Οι επιβάτες κατέβηκαν στον επόμενο σταθμό
- ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ με τους «ακροδεξιούς ψάλτες» του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είναι σε θέση να κάνει πολιτικές νουθεσίες

