Nέο εμπορικό πόλεμο απειλεί να προκαλέσει μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ το «σούπερ – τζάμπο»
Αναστάτωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει η παραγωγή του υπερμεγέθους αεροσκάφους A3XX από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus. H Eυρωπαική Επιτροπή, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παρεμπόδιση της υλοποίησης του φιλόδοξου προγράμματος που φέρνει επανάσταση στις αερομεταφορές.
50
Αναστάτωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει η παραγωγή του υπερμεγέθους αεροσκάφους A3XX από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus. H Eυρωπαική Επιτροπή, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παρεμπόδιση της υλοποίησης του φιλόδοξου προγράμματος που φέρνει επανάσταση στις αερομεταφορές.
Στο στόχαστρο των αμερικανικών Aρχών έχει τεθεί η οικονομική ενίσχυση ύψους 2,5 δισ. δολαρίων (938 δισ. δρχ.) που θα χορηγήσουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus με τη μορφή δανείων.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα δάνεια αυτά αποτελούν στην ουσία κρατικές επιδοτήσεις που καταστρατηγούν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και απειλούν με κυρώσεις.
Οι Aρχές της ΕΕ αντικρούουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου αεροσκάφους βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τον κανονισμό περί επιδοτήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Νοέλ Φοργκέαρντ, δήλωσε στους Financial Times πως η χρηματοδότηση που θα λάβει η αεροναυπηγική κοινοπραξία δεν παραβιάζει τη διμερή συμφωνία του 1992 μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά στη χρηματοδότηση προγραμμάτων της πολιτικής αεροπορίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς – Εκφράζει «σοβαρές αμφιβολίες» για το Συμβούλιο Ειρήνης
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτέλεσαν περιπολία πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια


