Ο συγγραφέας είναι ένας απλός άνθρωπος, δηλώνει ο νομπελίστας Γκάο Σινγκτζιάν
Η λογοτεχνία, στην πιο αγνή μορφή της, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Με αυτά τα λόγια ο 60χρονος Κινέζος Γκάο Σινγκτζιάν, στον οποίο τον περασμένο Οκτώβριο η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μάγεψε το ακροατήριό του στην καθιερωμένη ομιλία αποδοχής του βραβείου που εκφώνησε στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας.
Η λογοτεχνία, στην πιο αγνή μορφή της, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Με αυτά τα λόγια ο 60χρονος Κινέζος Γκάο Σινγκτζιάν, στον οποίο τον περασμένο Οκτώβριο η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μάγεψε το ακροατήριό του στην καθιερωμένη ομιλία αποδοχής του βραβείου που εκφώνησε στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας.
Ο Κινέζος νομπελίστας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του το 1987 για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του συγγραφέα να διατηρεί τόσο την ανεξαρτησία όσο και την απλότητά του.
«Όταν η λογοτεχνία γίνεται όργανο μιας ιδεολογίας, ενός κόμματος ή μιας κοινωνικής τάξης, ουσιαστικά γίνεται όργανο της εξουσίας και χάνει το πραγματικό της νόημα» τόνισε ο Γκάο, για να συμπληρώσει ότι η απλότητα και η σεμνότητα του συγγραφέα είναι τα στοιχεία που κάνουν τη φωνή του αυθεντική.
Μιλώντας για τις προσωπικές του εμπειρίες, ο νομπελίστας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θαυμάζει το μεγάλο Ισπανό συγγραφέα Αντόνιο Ματσάδο: «Ο Ισπανός διανοούμενος συνήθιζε να λέει ότι διαλογίζεται με τον άνθρωπο που τον ακολουθεί πιστά σαν σκιά του. Αυτό κάνω κι εγώ. Αυτή η πράξη αποτελεί τη λυδία λίθο της λογοτεχνικής δημιουργίας και του ανθρώπινου πολιτισμού.»
Μιλώντας για την αγάπη που τρέφει για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Γκάο θυμήθηκε το δάσκαλο που του έμαθε τη γλώσσα στην Κίνα: «Ο άνθρωπος αυτός με έμαθε να ονειρεύομαι το Παρίσι. Η νοσταλγία του για την Πόλη του Φωτός ήταν τέτοια, που συνήθιζε να ζωγραφίζει στον πίνακα της τάξης τα κομψά και ψηλά παπούτσια μιας Παριζιάνας…»
- Ουκρανία: 2 νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Σε αποσύνθεση…
- Παρίσι: Goldman Sachs και Citi λένε στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι – Φόβος τρομοκρατικής επίθεσης
- Σε μπελάδες ο Παναθηναϊκός για την εξάδα της Ευρωλίγκας (pics)
- ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ απολύει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού εν μέσω πολέμου
- Γιορτή σήμερα 3 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Χάποελ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442