Ο Mars Global Surveyor «φωτογραφίζει» τον καιρό στον Αρη
To εξερευνητικό σκάφος Mars Global Surveyor που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη τράβηξε σειρά φωτογραφιών, στις οποίες εμφανίζεται παγετός να κινείται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, αποτυπώνοντας έτσι τις κλιματικές αλλαγές στον Aρη.
65
To εξερευνητικό σκάφος Mars Global Surveyor που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη τράβηξε σειρά φωτογραφιών, στις οποίες εμφανίζεται παγετός να κινείται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, αποτυπώνοντας έτσι τις κλιματικές αλλαγές στον Aρη.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες κατάφεραν να διακρίνουν σε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται κρατήρες ότι ο παγετός μετακινείται, καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη περνά στην άνοιξη και το νότιο στο χειμώνα. Στον Αρη, ακόμα και στις πιο ζεστές εποχές του έτους, η θερμοκρασία μόλις υπερβαίνει τους μηδέν βαθμούς.
Ωστόσο, οι διακυμάνσεις του κλίματος λόγω της αλλαγής των εποχών είναι οι πιο έντονες στο ηλιακό σύστημα με μόνη εξαίρεση τον Πλούτωνα. Αυτό οφείλεται στο ότι η τροχιά του κόκκινου πλανήτη είναι πιο ελλειπτική από αυτήν της Γης, με αποτέλεσμα η απόστασή του από τον Ήλιο να μεταβάλλεται σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εποχή.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του αρειανού έτους η θερμοκρασία σημειώνει τόσο μεγάλη πτώση, ώστε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη να παγώνει τόσο πολύ με αποτέλεσμα η πίεση της ατμόσφαιρας να πέφτει κατά 25%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Μεγάλη Εικόνα»: Τι θα δούμε στη νέα εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη
- Από τον Εξολοθρευτή στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes: Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ένας «γητευτής» του box office
- Προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη έλαβαν ο «Έλληνας Εσκομπάρ» και οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες
- Μαϊάμι: Γιατρός βρέθηκε νεκρή μέσα σε καταψύκτη πολυκαταστήματος
- Greece’s Credit Card Market Stuck in Neutral
- Κύπελλο Ελλάδος Betsson: Η αποστολή του Παναθηναϊκού για το παιχνίδι με την Καβάλα




