«Η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο» τονίζει η ΕΕ
Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει, σε 90σέλιδο κείμενο που εξέδωσε, ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου ως πηγή ενέργειας για πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Η Ευρώπη σήμερα εισάγει το 50% των ενεργειακών της πόρων, ποσοστό που θα φτάσει το 70%, εάν η παρούσα κατάσταση δεν αλλάξει.
Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει, σε 90σέλιδο κείμενο που εξέδωσε, ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου ως πηγή ενέργειας για πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Η Ευρώπη σήμερα εισάγει το 50% των ενεργειακών της πόρων, ποσοστό που θα φτάσει το 70%, εάν η παρούσα κατάσταση δεν αλλάξει.
Η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές πετρελαίου, το υψηλό κόστος του και η ανάγκη για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου- είναι από τους κυριότερους λόγους που επιτάσσουν τη «στροφή» σε άλλες πηγές ενέργειας.
Στο κείμενο της ΕΕ αναφέρονται τόσο η σύναψη εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία για την εισαγωγή φυσικού αερίου όσο και η ανάπτυξη τεχνολογίας για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 8% τις εκπομπές διοξειδίου τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά, εάν συνεχίσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, αυτές θα αυξηθούν κατά 5%. Μεγαλύτερη ευθύνη για την αύξηση αυτή θα έχει ο τομέας των μεταφορών, στον οποίο το πετρέλαιο αναμένεται να καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το έτος 2020, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Ο αρμόδιος επίτροπος για ενεργειακά θέματα Loyola de Palacio δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ενεργειακή πολιτική, προκειμένου να ανταποκριθεί στη κοινή δέσμευση για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου αλλά και για να αντιμετωπίσει φαινόμενα, όπως η πρόσφατη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Πηγή: Reuters
health.in.gr
- Οι καιρικές συνθήκες στην Αστάνα: Ποια θα είναι η θερμοκρασία την ώρα του Καϊράτ – Ολυμπιακός (vids)
- Μια νύχτα μόνο: Το φιλί που αλλάζει τα πάντα
- Ξάνθη: Τροχαίο σοκ με δύο νεκρούς – Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του IX που το προκάλεσε
- Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Την ενοχή των κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας
- Ρεάλ Μαδρίτης: Μαδριλένικη νύχτα κρίσης
- Θα έρθει η δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα;

