Τα οράματα του Ουίλιαμ Μπλέικ στην Tate Gallery του Λονδίνου
H Tate Gallery του Λονδίνου παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του Βρετανού εικαστικού και ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (1757 - 1827), που υπήρξε ένας ιδεαλιστής και αντικομφορμιστής καλλιτέχνης. Τα 500 έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν αέρινες μορφές, αιωρούμενα στο χάος αντικείμενα, αγίους και αγγέλους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ στη γνωστή πινακοθήκη.
69
H Tate Gallery του Λονδίνου παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του Βρετανού εικαστικού και ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (1757 – 1827), που υπήρξε ένας ιδεαλιστής και αντικομφορμιστής καλλιτέχνης. Τα 500 έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν αέρινες μορφές, αιωρούμενα στο χάος αντικείμενα, αγίους και αγγέλους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ στη γνωστή πινακοθήκη.
Ο Μπλέικ γεννήθηκε στο Λονδίνο και δεν πήγε ποτέ του στο σχολείο ούτε στην εκκλησία. Ήταν ένας αυτοδίδακτος, σαρκαστικός και οξύθυμος άνθρωπος, που έγινε γνωστός για την παραφροσύνη του και τα οράματα που έβλεπε. Στην πρώτη και τελευταία έκθεση που παρουσίασε ο ίδιος στα 53 του χρόνια δεν παραβρέθηκε κανείς. Όπως γράφει Η Καθημερινή, πέθανε ημιπαράφρων σε ηλικία 69 ετών και τάφηκε σε ένα μνήμα στο οποίο δεν αναφερόταν ούτε καν το όνομά του.
Τα έργα του απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, αγίους που βουτούν από τον ουρανό, διαβόλους που πατινάρουν πάνω στο νερό, αγγέλους πάνω σε κάτασπρα σύννεφα, έντομα που γίνονται Τιτάνες, τουλίπες αγκαλιασμένες, τον Νεύτωνα με τις μαθηματικές του ασκήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα διαφορετικό σύμπαν με θρησκευτικό συχνά νόημα, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αιχμές κατά του Διαφωτισμού και ειδικότερα των ιδεών του Νεύτωνα και του Λοκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η κόρη της Αντζελίνα Τζολί, Ζαχάρα, λέει πως «είναι τιμή της να την αποκαλεί μητέρα της»
- Κρίση χωρίς προηγούμενο στη Φενέρμπαχτσε
- Δίκη Τεμπών: Μήνυση κατά Κυρανάκη και νομική κίνηση κατά Καραμανλή προανήγγειλε κατηγορούμενος
- Ποιες θεωρούνται οι πρώτες «κλεισμένες» μεταγραφές της Euroleague: Ο ΜακΙντάιρ, ο Πίτερς και οι τρεις κινήσεις της Μπαρτσελόνα
- Κρήτη: Ένα 5χρονο παιδί πάτησε αναμμένα κάρβουνα σε παραλία – Στο εξωτερικό με ειδική πτήση
- Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ και Ντέμπι Ρόου – Οι δύο σύζυγοι του Μάικλ Τζάκσον
- Ο 89χρονος αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε υπάλληλο στον ΕΦΚΑ πήγε στο Ειρηνοδικείο στη Λουκάρεως και πυροβόλησε άλλα 4 άτομα – Άφησε σημειώματα
- Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PIF: «Ζητάμε την επιβράβευση της καινοτομίας, όχι μόνο την πρόσβαση!»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442