Νέες ανησυχίες για τη χρήση κινητών από παιδιά
Τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα διατρέχουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από απώλεια μνήμης, διαταραχές του ύπνου και πονοκεφάλους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
65
Τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα διατρέχουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από απώλεια μνήμης, διαταραχές του ύπνου και πονοκεφάλους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Ο δρ. Τζέραρντ Χάιλαντ, συντάκτης της σχετικής έρευνας, δήλωσε ότι άτομα κάτω των 18 ετών πιθανώς επηρεάζονται περισσότερο από την ακτινοβολία των κινητών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανθεκτικό.
Η ακτινοβολία, αποδεδειγμένα, επηρεάζει τους βιολογικούς ρυθμούς του εγκεφάλου και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην επίδρασή της, τόνισε ο Χάιλαντ. Η επίδραση αυτή μπορεί να νοηθεί ως ένα είδος παρεμβολής όπως εκείνη που συμβαίνει στα κύματα του ραδιοφώνου και μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα των κυττάρων. Τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι νευρολογικής φύσης, όπως απώλεια μνήμης, διαταραχές του ύπνου και πονοκέφαλοι.
Ο Χάιλαντ επισημαίνει, επίσης, ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων και, εάν επρόκειτο για τρόφιμα, δεν θα επιτρεπόταν η κατανάλωσή τους, αφού είναι εντελώς ασαφές πόσο επιβλαβή είναι. Η βρετανική κυβέρνηση, μάλιστα, αποφάσισε πρόσφατα να ιδρύσει καινούργια επιτροπή, με την αποστολή να μελετήσει τις συνέπειες από τη χρήση κινητών.
Η άποψη του Χάιλαντ διακρίνεται, πάντως, από τη συνήθη άποψη ότι η ακτινοβολία των κινητών θερμαίνει τον εγκεφαλικό ιστό. Ο επιστήμονας ισχυρίζεται πως ο κίνδυνος τον οποίο περιγράφει προέρχεται από ακτινοβολία μικρής έντασης και όχι θερμική ακτινοβολία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους: Μια ξεχωριστή έκδοση που μας ταξιδεύει στο κλίμα των ημερών
- Πιο κοντά το κόμμα Τσίπρα: Ευρύ κάλεσμα από την Πάτρα και σε συντρόφους – Το μήνυμα στην τρόικα των πρώην
- Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ διώκει 229 ανθρώπους για «διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας»
- Γρίπη: 70.000 ευπαθείς πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο – Υπολείπονται 600.000 εμβολιασμοί για τον ετήσιο μέσο όρο
- Η Πλεξούδα το best-seller της Λετισιά Κολπμπανί, για πρώτη φορά επι σκηνής, στο Θέατρο Μεταξουργείο
- Βενεζουέλα – ΗΠΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση, μετά τον πλήρη αποκλεισμό των πετρελαϊκών μεταφορών που διέταξε ο Τραμπ




