Το γονιδίωμα ενός ψαριού θα βοηθήσει στην κατανόηση της λειτουργίας των ανθρώπινων γονιδίων
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι αποκωδικοποίησαν το ένα τρίτο του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανακοίνωσαν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι η χαρτογράφηση των γονιδίων ενός ψαριού, του Brachydanio renio, γνωστού ως "zebrafish". Η γνώση των γονιδίων αυτού του ψαριού πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη λειτουργία των ανθρώπινων γονιδίων.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι αποκωδικοποίησαν το ένα τρίτο του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανακοίνωσαν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι η χαρτογράφηση των γονιδίων ενός ψαριού, του Brachydanio renio, γνωστού ως «zebrafish». Η γνώση των γονιδίων αυτού του ψαριού πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη λειτουργία των ανθρώπινων γονιδίων.
Όπως αναφέρει το BBC την Τετάρτη, το συγκεκριμένο ψάρι χρησιμοποιείται ήδη ως πειραματόζωο, καθώς πολλά όργανά του, όπως οι νεφροί, το αίμα και το οπτικό σύστημα, έχουν πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα του ανθρώπου. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Σάνγκερ λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κέμπριτζ και θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ιατρικής έρευνας του οργανισμού Welcome Trust. Ο Γερμανός νομπελίστας Christiane Nusslein-Volhard από το Ινστιτούτο Max-Planck δήλωσε ότι «ο οργανισμός αυτός είναι ιδανικός για τη μελέτη της λειτουργίας των ανθρώπινων γονιδίων».
Ανάλογες έρευνες γίνονται με δύο είδη ποντικιών, το DNA των οποίων χαρτογραφεί η εταιρεία Celera Genomics παράλληλα με αυτό του ανθρώπου, αναζητώντας κοινά σημεία. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί με άλλα πειραματόζωα, όπως ο σκύλος και το κοτόπουλο, ενώ κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλές απαντήσεις θα μπορούσε να δώσει η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του χιμπατζή, ενός είδους που παρουσιάζει μεγάλη εξελικτική συγγένεια με τον άνθρωπο.
health.in.gr
- ΑΤ Κυψέλης: 14 προσαγωγές για την επίθεση με μολότοφ
- Το email της Netflix στους συνδρομητές της για την εξαγορά της Warner Bros
- Λουτσέσκου: «Η διαφορά έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη»
- Η Σάρα Πόλσον αποφάσισε να γίνει ηθοποιός εξαιτίας μιας ταινίας με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς
- Παράπονα για τη διαιτησία του ΠΑΟΚ-Άρης από τον Χιμένεθ: «Θέλω να αγωνίζομαι με ισόνομα κριτήρια»
- Αίτημα κόκκινου συναγερμού στην Interpol από την Πολωνία για τους δράστες του σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο


