
«Ευρωπρόστιμο» 43 δισ. δρχ. στην Ελλάδα από παρατυπίες στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων
Το ποσό των 43 δισ. δρχ. καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στο Κοινοτικό Ταμείο, εξαιτίας παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά το διάστημα 1996 - 1999 στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ανάλογες ατασθαλίες παρατηρούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο σύνολό τους φτάνουν το ύψος του 4% του κοινοτικού προϋπολογισμού.
53
Το ποσό των 43 δισ. δρχ. καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στο Κοινοτικό Ταμείο, εξαιτίας παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά το διάστημα 1996 – 1999 στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ανάλογες ατασθαλίες παρατηρούνται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο σύνολό τους φτάνουν το ύψος του 4% του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η έκθεση αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου (35 δισ. δρχ.) αφορά στην καθυστέρηση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των αγροτικών δαπανών – τα υπόλοιπα οκτώ αφορούν στην καθυστέρηση σύστασης ελαιοκομικού μητρώου.
Αν και στην έκθεση δεν γίνεται λόγος για «απάτες», παρά μόνο «παρατυπίες» και «σφάλματα», το 70% αυτών αποδίδονται σε «ανευθυνότητα» ή και «δόλο» των τελικών δικαιούχων (αγροτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.).
Το ποσό των 43 δισ. δρχ. αποτελεί το 3% της συνολικής επιδότησης προς την Ελλάδα. Αντίστοιχα, η Ισπανία οφείλει να επιστρέψει το 3,4% των κοινοτικών πόρων και η Ιταλία το 2,7%.
Κακή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων η Ελλάδα σημειώνει κυρίως στα διαρθρωτικά ταμεία και στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται κάθε χρόνο σημαντικές χρηματικές ποινές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα με στόχο τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ
- Κύπρος: «Δεν διαπραγματεύεται» τις βάσεις η Βρετανία – Εκτός συζήτησης η κυριαρχία σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια
- Περού: Η υποψήφια της δεξιάς Φουχιμόρι προηγείται στις προεδρικές εκλογές
- Ουγγαρία: Το Tisza εξασφαλίζει υπερπλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο
- Ουκρανία: Ελαβε τέλος και επισήμως η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία
- Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού ξεπέρασε πάλι τα 100 δολάρια έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ