62

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, που επιβεβαιώθηκε από τη φράση «ποτέ άλλοτε οι σινορωσικές σχέσεις δεν ήταν καλύτερες», ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Κασιάνοφ, υπέγραψε στο Πεκίνο την Παρασκευή μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του, Ζου Ρονγκί, σειρά συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας, που αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των δύο χωρών.

Η πιο σημαντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο ηγετών ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Σιβηρία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, πιθανώς και τη Βόρειο.


Επιπλέον, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών αναγνωριστικών αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας, τύπου Beriev A-50.


Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, άλλη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με την κινεζική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Jiangsu, αφορά στην αγορά ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Ωστόσο, «το πιο σημαντικό επίτευγμα σήμερα ήταν η διάθεση που επέδειξαν οι δύο χώρες να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην οικονομική τους συνεργασία», όπως δήλωσε ο Κασιάνοφ την Παρασκευή.


Ιδιαίτερα θερμή ήταν η απάντηση του Ζου Ρονγκί, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι «σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους από ποτέ». Στις συνομιλίες τους οι δύο πρωθυπουργοί δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, ενώ κατέκριναν την αμερικανική ηγεμονία, επισημαίνοντας ότι θα επιθυμούσαν έναν κόσμο στον οποίο «τηρούνται οι διεθνείς ισορροπίες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters