
Απώλειες για τον Μουμπάρακ στις εκλογές της ΑιγύπτουΕξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος των πολι
Μεγάλη ήττα στην πρώτη φάση του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Τρίτη, στην Αίγυπτο υπέστη το κυβερνών κόμμα του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς πολλά ηγετικά στελέχη του δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την έδρα τους στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο. Πάντως, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός εξουσίας.
51
Μεγάλη ήττα στην πρώτη φάση του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Τρίτη, στην Αίγυπτο υπέστη το κυβερνών κόμμα του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς πολλά ηγετικά στελέχη του δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την έδρα τους στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο. Πάντως, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός εξουσίας.
Ανάμεσα στα στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) που έχασαν την έδρα τους είναι οι πρόεδροι τριών επιτροπών του απερχόμενου αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Αμπντάλα (Εξωτερικών Υποθέσεων), Μαχμούντ Αμπου αλ-Νασρ (Προϋπολογισμού) και Αμπντέλ Ρεχίμ αλ-Γκουλ (Νέας Γενιάς).
Το NDP είχε, επίσης, σημαντικές απώλειες σε έδρες, κατά την πρώτη από τις τρεις φάσεις των επαναληπτικών εκλογών, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν κινδυνεύει να χάσει στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου τον κυρίαρχο ρόλο του, που διατηρεί εδώ και αρκετές δεκαετίες ως η μοναδική πολιτική δύναμη της χώρας.
Οι υποψήφιοι του NDP κέρδισαν 38 από τις 120 έδρες της πρώτης φάσης (σε σύνολο 454 εδρών), όπως προκύπτει από τα έως τώρα αποτελέσματα. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέλαβαν 78 έδρες, εκ των οποίων οι περισσότερες ανήκουν σε διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος, που στη συνέχεια είναι πιθανόν να
συμμετάσχουν και πάλι στην κοινοβουλευτική ομάδα του NDP. Επτά έδρες κέρδισαν οι Ισλαμιστές, εκ των οποίων οι έξι είναι μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο διεξήχθη στις 18 Οκτωβρίου, κατά τον οποίο μόνο τριάντα υποψήφιοι κατάφεραν να εκλεγούν, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ο δεύτερος γύρος χωρίζεται σε τρεις φάσεις που η καθεμία καλύπτει το 1/3 του εκλογικού σώματος. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου και η τρίτη για τις 8 Νοεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δεν αλλάζει το φορμάτ της Euroleague – Παραμένουν 20 ομάδες
- Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Βρέθηκαν «ξενώνες» και εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων
- Θεσσαλονίκη: Έφεση από την Εισαγγελία Εφετών κατά της απόφασης για το revenge porn βίντεο με θύμα την Ιωάννα Τούνη
- Ο Ντόντσιτς κατακτά ξανά την Ευρώπη
- Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία μέσα στην Αγία Σοφία
- Ντε Γκρες και επίσημα: Με τη σφραγίδα του ΣτΕ ο Παύλος και ακόμη 9 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας

