Η αρχιτεκτονική κοινότητα τιμά τον Φρανκ Γκέρι, δημιουργό του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ
H αρχιτεκτονική κοινότητα βράβευσε με το μετάλλιο Riba Gold τον Φρανκ Γκέρι, τον εμπνευσμένο «αιρετικό» αρχιτέκτονα και δημιουργό του περίφημου Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο. Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων με την εκδήλωσή του τίμησε όχι μόνο την ιδιοφυΐα του Γκέρι, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έδωσε νέα υπόσταση σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως σύγχρονο κτίσμα.
69
H αρχιτεκτονική κοινότητα βράβευσε με το μετάλλιο Riba Gold τον Φρανκ Γκέρι, τον εμπνευσμένο «αιρετικό» αρχιτέκτονα και δημιουργό του περίφημου Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο. Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων με την εκδήλωσή του τίμησε όχι μόνο την ιδιοφυΐα του Γκέρι, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έδωσε νέα υπόσταση σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως σύγχρονο κτίσμα.
Η δουλειά του Φρανκ Γκέρι έχει ωριμάσει με βάση την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής δημιουργίας για τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες είναι να αναλαμβάνουν οι ίδιοι και όχι οι πολεοδόμοι την ευθύνη της κατασκευής ενός έργου, ξεκινώντας από τα σχέδια και την επιλογή των υλικών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, ο ίδιος ο Γκέρι δήλωσε: «Προσπαθείς να χτίσεις το κτίριό σου όσο το δυνατόν καλύτερα σου επιτρέπουν οι καλλιτεχνικές και διανοητικές ικανότητές σου. Συγχρόνως, όμως, προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το περιβάλλον – και από αυτή την άποψη, αντιμετωπίζεις το χάος. Ή, αλλιώς, μπορείς να το αγνοήσεις και να χτίσεις ένα οίκημα του 19ου αιώνα και να πεις πως το χάος δεν υπάρχει».
Σήμερα το εντυπωσιακό δυναμικό του γραφείου του Γκέρι περιλαμβάνει 130 περίπου συνεργάτες. Αυτό που ο ίδιος θεωρεί πιο σημαντικό στην πορεία του είναι το ότι έχει καταφέρει να συνεργάζεται μόνο με πελάτες με τους οποίους έχει δημιουργήσει προσωπική σχέση. Ως παράδειγμα αναφέρει πώς η Νέα Υόρκη στερήθηκε έναν ουρανοξύστη επειδή ο αρχιτέκτονας αδυνατούσε να συνεννοηθεί με τους πελάτες του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι αποκάλυψε ο Πατ Ράιλι για πιθανό δίδυμο Λεμπρόν – Γιάννη στους Χιτ
- Θρήνος στη Μολδαβία για την οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 7χρονη
- Κρασί: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο γερμανικός αμπελοοινικός τομέας
- Λορέντζο Καριέρε: Το συγκινητικό μήνυμα του Γιώργου Ελευθέρας στον φίλο του
- Μπλεξίματα για την Αργεντινή από τη FIFA για το πανό για τα Φώκλαντ
- Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη και ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελούν τη νέα επικίνδυνη πραγματικότητα
- Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις 22 Ιουνίου – Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία
- Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Διονύσης Καλαματιανός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442