61

Αντιπροσωπείες των κυριότερων διεθνών οικονομικών οργανισμών πρόκειται να επισκεφθούν τον επόμενο μήνα τη χώρα μας, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2001 θα φτάσουν στην Αθήνα κλιμάκια της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Moodys.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τη Δευτέρα, οικονομικοί αναλυτές θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να πληροφορηθούν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την ελληνική οικονομία.


Τα θέματα για τα οποία θα ζητήσουν να ενημερωθούν τα διεθνή κλιμάκια είναι δύο:


1. Οι επιπτώσεις από την πετρελαϊκή κρίση στα βασικά μεγέθη της οικονομίας της χώρας.


2. Οι εξελίξεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.


Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει τις αρχικές εξαγγελίες του, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις της «κρίσης» στις τιμές του πετρελαίου θα είναι μηδαμινή στα βασικά μεγέθη της οικονομίας -όπως στο ΑΕΠ και στον πληθωρισμό-, οι διεθνείς οικονομολόγοι θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ώστε οι δαπάνες να μην υπερβούν το στόχο του προϋπολογισμού.


Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η ελληνική πλευρά πρόκειται να επισημάνει ότι όλες οι μετοχοποιήσεις και οι αποκρατικοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2001, ενώ κατηγορηματική θα είναι και όσον αφορά στην εφαρμογή των αλλαγών στο εργασιακό και ασφαλιστικό κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ