48

Ένας Ισραηλινός έποικος είναι το τελευταίο θύμα της βίας στη Μέση Ανατολή, που δεν έχει ακόμη κοπάσει, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία για τερματισμό των εχροπραξιών στο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου. Ο έποικος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πεντάωρης «μάχης» μεταξύ δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και οπλισμένων Παλαιστινίων σε λόφο κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, έποικοι δέχτηκαν επίθεση από Παλαιστινίους όταν ανέβηκαν σε λόφο στη Ναμπλούς για να δουν από κοντά ένα ναό που καταστράφηκε κατά τις ταραχές προηγούμενων ημερών.


Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι η ομάδα των εποίκων πυροβόλησε πρώτη. Πάντως, όποια και αν είναι η αλήθεια, το αποτέλεσμα ήταν να γενικευτεί η σύγκρουση, με τον ισραηλινό στρατό να παρεμβαίνει για να σώσει τους εποίκους που παγιδεύτηκαν στο λόφο, χρησιμοποιώντας και ελικόπτερα.


Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις Ισραηλινοί και 15 Παλαιστίνιοι.


Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε: «Οι συγκρούσεις στη Ναμπλούς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών του Σαρμ ελ Σεΐχ από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής».


Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση της δράσης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, υιοθετώντας την αραβική πρόταση με την οποία καταγγέλλεται το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».


Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 19 μέλη, 16 την καταψήφισαν, ενώ 17 απείχαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters