
Σποραδικές συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δ.ΌχθηΣυλλήψεις για το λιντσάρισμα των Ισραηλινών στρα
Στη σύλληψη οκτώ Παλαιστινίων, οι οποίοι φέρεται ότι συμμετείχαν στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου δύο Ισραηλινών στρατιωτών πριν από μία εβδομάδα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, προχώρησαν την Τετάρτη οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, σποραδικές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, στην οποία κατέληξαν την Τρίτη στην Αίγυπτο ο Εχούντ Μπαράκ και ο Γιασέρ Αραφάτ.
51
Στη σύλληψη οκτώ Παλαιστινίων, οι οποίοι φέρεται ότι συμμετείχαν στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου δύο Ισραηλινών στρατιωτών πριν από μία εβδομάδα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, προχώρησαν την Τετάρτη οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, σποραδικές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, στην οποία κατέληξαν την Τρίτη στην Αίγυπτο ο Εχούντ Μπαράκ και ο Γιασέρ Αραφάτ.
Οι οκτώ Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο τόπος των συλλήψεων. Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στο Ισραήλ, όπου θα ανακριθούν.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Σύμφωνα με το BBC, πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε νέες σποραδικές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως η Φατάχ, το κίνημα του Γιασέρ Αραφάτ και η εξτρεμιστική Χαμάς, καλούν τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν την εξέγερση κατά του Ισραήλ παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, στην οποία κατέληξαν οι Μπαράκ και Αραφάτ.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι, παρά τη δέσμευση του Εχούντ Μπαράκ για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής την Τρίτη στην Αίγυπτο, τα περισσότερα ισραηλινά άρματα μάχης παραμένουν στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.
Πάντως, η Παλαιστινιακή Αρχή, με σημερινή ανακοίνωση, επανέλαβε τη δέσμευσή της για αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε προβεί χθες, Τρίτη, σε αντίστοιχη ανακοίνωση, καλώντας τον ισραηλινό στρατό να καταβάλει προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε, μάλιστα, την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Πιέζουν τα ισλαμικά κράτη
Είκοσι εννέα αραβικά και ισλαμικά κράτη συνέταξαν κείμενο με το οποίο ζητούν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα, που να καταδικάζει το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της «εσκεμμένης και συστηματικής δολοφονίας πολιτών και παιδιών».
Η Γαλλία, η οποία έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να μην προβεί σε «κινήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters
- Στενά του Ορμούζ: Κανένα πλοίο «δεν έχει καταφέρει να σπάσει τον αποκλεισμό», δηλώνουν οι ΗΠΑ
- Μνημείο στην Ουάσιγκτον: «Αψίδα του Θριάμβου των Ηνωμένων Πολιτειών» θα είναι η επίσημη ονομασία του
- Ιράν: Θα βυθίσουμε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απειλεί σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Ιράν: Η Ουάσιγκτον δεν θα παρατείνει την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων για το πετρέλαιο της Ρωσίας
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Τι θα φέρει το πρώτο γεωτρύπανο
- Λίβανος: Ο Τραμπ θα επικροτούσε ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

