48

Την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες οι 900.000 ψηφοφόροι του αυστριακού κρατιδίου της Στυρίας, καλούμενοι να εκλέξουν το Κοινοβούλιό τους. Μολονότι οι εκλογές έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα, είναι οι πρώτες μετά την άνοδο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην εξουσία και το αποτέλεσμά τους θα είναι ενδεικτικό της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ βρίσκεται σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 42%, έναντι 36,5% που είχε αποσπάσει στις τοπικές εκλογές του 1995.


Εκτιμάται ότι το προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος δεν οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά στην προσωπικότητα του τοπικού ηγέτη της παράταξης, Βάλτραουκ Κλάσνικ, και στην έως τώρα επιτυχημένη διακυβέρνησή του.


Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες -πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αναμένεται να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους, κερδίζοντας μόνο το 30% των ψήφων, έναντι του 35,9% το 1995.


Αντίθετα, το Κόμμα των Πρασίνων διπλασιάζει το ποσοστό του, φτάνοντας στο 7%. Τέλος, το Κόμμα της Ελευθερίας φαίνεται να διατηρείται στα ίδια επίπεδα με ποσοστό 17%.


Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας ενδέχεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις δημοσκοπήσεις, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 16%, μόλις δύο μέρες πριν από την αναμέτρηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ