71

Έτοιμες να άρουν μερικές από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Γιουγκοσλαβία εμφανίζονται οι ΗΠΑ, ύστερα από την ανάλογη απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται, μάλιστα, να στείλουν και διπλωμάτη στο Βελιγράδι, τον πρώτο από τότε που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Ορισμένες οικονομικές κυρώσεις θα αρθούν χάρη στο κατόρθωμα του προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του σερβικού λαού, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Προσέθεσε δε ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να δει τα οφέλη της δημοκρατίας.


Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες αποτελούν ένα είδος «τιμωρίας» προς το σερβικό λαό, θα αρθούν μόλις «αυτό καταστεί δυνατόν».


Ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρθηκε, επίσης, στην παρουσία Αμερικανού διπλωμάτη στη Γιουγκοσλαβία διευκρινίζοντας ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κροατία, Μπιλ Μοντγκόμερι, αναμένεται σήμερα στο Βελιγράδι, για να προετοιμάσει τη διπλωματική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη βαλκανική χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ