Την Πέμπτη θα κατακλυστεί η αρχαία πόλη Ζεύγμα
Ό,τι μπορούσαν να κάνουν το έκαναν οι αρχαιολόγοι στην πόλη Ζεύγμα της ανατολικής Τουρκίας. Η προθεσμία που έχουν για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων λήγει την Πέμπτη, οπότε τα νερά του φράγματος Μπιρετσίκ θα φτάσουν στο μέγιστο ύψος τους και θα κατακλύσουν το 30% της ιστορικής πόλης.
38
Ό,τι μπορούσαν να κάνουν το έκαναν οι αρχαιολόγοι στην πόλη Ζεύγμα της ανατολικής Τουρκίας. Η προθεσμία που έχουν για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων λήγει την Πέμπτη, οπότε τα νερά του φράγματος Μπιρετσίκ θα φτάσουν στο μέγιστο ύψος τους και θα κατακλύσουν το 30% της ιστορικής πόλης.
Οι 250 αρχαιολόγοι που εργάζονταν στις ανασκαφές της Ζεύγμας είχαν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να σώσουν τις απειλούμενες με εξαφάνιση αρχαιότητες. Η στάθμη του νερού ανέβαινε καθημερινά κατά 25 εκατοστά, αλλά όλοι συμφωνούν ότι η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς έγινε ό,τι ήταν δυνατόν.
«Ήταν η πιο φιλόδοξη αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε ποτέ» τόνισε ο Ρόμπερτ Ερλι, επικεφαλής της ομάδας 50 Βρετανών αρχαιολόγων από την Οξφόρδη. Όπως αναφέρει την Τρίτη η αμερικανική εφημερίδα USA Today, στις ανασκαφές πήραν μέρος και ομάδες αρχαιολόγων από τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ιταλία.
Η Ζεύγμα ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. από Ελληνες, και αργότερα έγινε το αρχηγείο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Μέχρι και το Μεσαίωνα ήταν μια πόλη εύπορη. Η στρατηγική θέση της -κοντά στον ποταμό Ευφράτη- ήταν η κύρια αιτία της ανάπτυξής της. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καταλάμβανε έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Πομπηίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εντυπωσιακές εικόνες από την Τήνο: Η κακοκαιρία «μετέτρεψε» τη θάλασσα σε καφέ μέσα σε λίγα λεπτά
- ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων
- Νέα σενάρια για Ολυμπιακό και Ρόντεν (vids)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή τα διαβιβασιστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις νέες δικογραφίες
- Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ ΔΑΟΕ και JTI Hellas
- Viral βίντεο από την αφρικανική σκόνη που σκέπασε την Κρήτη – Απόκοσμες εικόνες και αγωνία μέσα σε πτήση
- Ο Κωστούλας έπαιξε μπάσκετ, ο Αβδάλας ποδόσφαιρο… και δεν ήταν πρωταπριλιάτικο
- Μια μεγάλη, αναδρομική έκθεση για τον Gianni Versace
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442