61

Τη σταθερή θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για σταδιακή σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων με τα ευρωπαϊκά έως το τέλος του έτους επανέλαβε στην ομιλία του στην Πράγα την Τρίτη ο διοικητής της ΤτΕ, Λουκάς Παπαδήμος.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Παπαδήμος διέψευσε τις φήμες ότι αναμένεται η τράπεζα να προχωρήσει σε εφάπαξ μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, προκειμένου να επιτύχει τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.


Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι η διαφορά μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι περίπου δύο μονάδες, οπότε με σταδιακή μείωση θα επιτευχθεί η σύγκλιση.


Πάντως, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% σε νέα σύσκεψή της στις 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα μειώσει τη διαφορά μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων σε μιάμιση μονάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters