48

Με την ηγεσία της αντιπολίτευσης συναντήθηκε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του μεγαλύτερου κύματος βίας της τελευταίας δεκαετίας, που έχει εξαπολύσει η αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ. Την ίδια ώρα, χιλιάδες αντίπαλοι ή υποστηρικτές των Βάσκων αυτονομιστών πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσοι και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν μέρος στη σημερινή συνάντηση αρνήθηκαν μετά τη λήξη της να προβούν σε αποκαλύψεις για τα μέτρα που συζητήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.


Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην Παμπλόνα, όπου χθες δολοφονήθηκε ένας Ισπανός στρατιωτικός, δημιουργήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, Χέρι Μπατασούνα. Η αστυνομία συνέλαβε ένα από τα κορυφαία μέλη του κόμματος, ο οποίος αρνήθηκε να επιδείξει την ταυτότητά του όταν του ζητήθηκε.


Παράλληλα, χιλιάδες Ισπανοί σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας πραγματοποίησαν μπροστά από τα δημαρχεία σιωπηρές διαμαρτυρίες στη μνήμη των θυμάτων της ΕΤΑ.


Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές της οργάνωσης και του Χέρι Μπατασούνα πραγματοποιούν στη Χώρα των Βάσκων πορεία για να τιμήσουν τα τέσσερα μέλη της ΕΤΑ που σκοτώθηκαν στο Μπιλμπάο τη Δευτέρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters