67

Οι λευκοί αγροκτήμονες προσέφυγαν την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε, προσπαθώντας να μπλοκάρουν την κατάσχεση περισσότερων από 3.000 αγροτικών εκτάσεων, οι οποίες θα διανεμηθούν από την κυβέρνηση σε μαύρους ακτήμονες.

Κινήσαμε τη δικαστική διαδικασία, επειδή αμφισβητούμε τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για την κατάσχεση των γαιών δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωσης Γαιοκτημόνων της αφρικανικής χώρας, Ντέιβιντ Χάσλακ.


Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος απέσπασε πύρρειο νίκη στις εκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την κατάσχεση 3.041 αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς, σχεδιάζοντας να τους καταβάλει αποζημιώσεις μόνο για τα κτίσματα.


Οι βετεράνοι του πολέμου της ανεξαρτησίας είχαν καταλάβει τον περασμένο Φεβρουάριο αγροκτήματα λευκών με την υποστήριξη του προέδρου της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι ανακαταλαμβάνουν τα εδάφη που τους είχαν αποσπάσει οι λευκοί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Reuters