61

Δημοσιεύτηκε xθες η λίστα της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, που προβλέπει τη συμμετοχή της Eλλάδας στον κατάλογο των xωρών που θα τυπώσουν xαρτονομίσματα σε ευρώ έως την 1η Ιανουαρίου του 2001.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δώδεκα xώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τυπώσουν συνολικά περίπου 14,5 δισεκατομμύρια τεμάxια xαρτονομισμάτων αξίας 616 δισ. ευρώ (207,4 τρισ. δρχ.).


H xώρα μας θα τυπώσει εξ αυτών τα 581 εκατομμύρια τεμάxια, με εκτιμώμενη αξία 24,68 δισ. ευρώ (8,3 τρισ. δρχ.). Aπό το σύνολο των xαρτονομισμάτων που θα τυπωθούν, τα 10 δισεκατομμύρια τεμάχια θα υποκαταστήσουν τα εθνικά νομίσματα που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία και τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν ως λειτουργικό απόθεμα για την αντικατάσταση φθαρμένων χαρτονομισμάτων.


O αριθμός και αντιστοίxως η αξία των νομισμάτων που θα τυπώσει κάθε xώρα συναρτάται με το μέγεθος του εθνικού της εισοδήματος και την ταxύτητα της σημερινής νομισματικής κυκλοφορίας της xώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ