
Ο Αμάτο λέει όχι στο γαλλογερμανικό όραμα για ευρωπαϊκή ομοσπονδία δύο ταχυτήτων
Κατά της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με τη συμμετοχή του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
51
Κατά της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με τη συμμετοχή του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποδοκίμασε το όραμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για ενιαίο ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος και ομάδα πρωτοπόρων χωρών εντός της ΕΕ.
Το όραμα του Φίσερ είναι ξεπερασμένο δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος έστρεψε παράλληλα τα πυρά του και κατά του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, δηλώνοντας εκ διαμέτρου αντίθετος στις απόψεις του περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πρότεινε τη σταδιακή ενσωμάτωση των εθνικών κρατών στην ΕΕ, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να επιταχύνει την ένταξη των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και να αγκαλιάσει επιφυλακτικά μέλη όπως η Βρετανία.
Ο Τζουλιάνο Αμάτο χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός ότι τα υπό ένταξη κράτη αντιμετωπίζονται σαν να βρίσκονται σε καραντίνα και πρότεινε την επίσπευση των διαδικασιών της διεύρυνσης, έτσι ώστε τα πρώτο κύμα των υπό ένταξη χωρών να περάσει το κατώφλι της ΕΕ το 2002 και όχι το 2004.
Θα ήθελα να επιταχυνθεί η διεύρυνση και να ξεφύγουμε από την αλαζονεία των ιδρυτριών χωρών τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο χορωδιακό φεστιβάλ φεντεραλισμού, υπονοώντας το ενιαίο ευρωπαϊκό σύνταγμα, ενώ χαρακτήρισε άνευ νοήματος την άμεση εκλογή προέδρου της ΕΕ που προτείνει ο Γιόσκα Φίσερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Πάνω από 62.000 σπίτια έπληξε το Ισραήλ στον Λίβανο
- Στον πρόεδρο της Ιταλίας ο Θοδωρής Κυριακού – Τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης της GEDI
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Σταμπουλίδης: Πολύ κοντά ο διαγωνισμός για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια
- «Κλειστά» αυτιά στα σενάρια
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Παπαδοπούλου: Η σταθερότητα «χτίζεται» σε συμμαχίες
- Βιασμό κατήγγειλε 30χρονη στο κέντρο της Αθήνας – Ελεύθερος με όρους μετά την απολογία του ο 22χρονος κατηγορούμενος


