59

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το μοντέλο αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, εν όψει της μετοχοποίησής της και της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς. Καταρτίστηκαν τρία προεδρικά διατάγματα, τα οποία αφορούν στη μετατροπή της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρεία, στην ίδρυση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού και στη σύσταση υπηρεσίας Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ΔΕΗ ΑΕ θα διαχωριστεί σταδιακά σε τέσσερις Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΒΕΜ) και σε τέσσερις Υποστηρικτικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΥΕΜ).


Οι ΒΕΜ θα ασχολούνται με τα ορυχεία, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, την εμπορία, τη μεταφορά και τη διανομή, ενώ οι ΥΕΜ θα έχουν ως αντικείμενό τους τις τηλεπικοινωνίες, τη συμπαραγωγή, τη διαχείριση ακινήτων και τη διαχείριση των σταθμών παραγωγής.


O Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος θα είναι ανώνυμη εταιρεία. Το Δημόσιο θα κατέχει το 51% των μετοχών, ενώ η ΔΕΗ μαζί με άλλους ιδιώτες, που θα έχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, θα μοιραστούν το υπόλοιπο 49%.


Οσον αφορά στο νέο ασφαλιστικό φορέα των υπαλλήλων της ΔΕΗ, αυτός θα επιδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με κονδύλι ύψους 55 δισ. δρχ.


Τα προεδρικά διατάγματα έχουν ήδη αποσταλεί προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ