
Νέες προκλητικές δηλώσεις Ετζεβίτ για το Αιγαίο
Εναρξη διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έστω και με τη μορφή μη δεσμευτικής ανταλλαγής απόψεων ζήτησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά την τελετή παράδοσης πολεμικών πλοίων στη ναυτική βάση Ακσάζ στη Μαρμαρίδα, χωρίς ωστόσο να φεισθεί προκλητικών δηλώσεων για το Αιγαίο.
67
Εναρξη διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έστω και με τη μορφή μη δεσμευτικής ανταλλαγής απόψεων ζήτησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά την τελετή παράδοσης πολεμικών πλοίων στη ναυτική βάση Ακσάζ στη Μαρμαρίδα, χωρίς ωστόσο να φεισθεί προκλητικών δηλώσεων για το Αιγαίο.
Ο Ετζεβίτ έκανε λόγο για πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και υποστήριξε ότι στην περίπλοκη αυτή θάλασσα η Τουρκία έχει φυλακιστεί στις ακτές της. Δεν έχουμε βλέψεις σε εδάφη καμιάς χώρας, αλλά είναι δικαίωμά μας να ζητούμε μία δίκαιη ρύθμιση που θα προστατεύει την ασφάλεια και την οικονομία της χώρας μας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε στη συνέχεια στην παράθεση παραδειγμάτων για να ενδυναμώσει τη θέση του μιλώντας για τον αμοιβαίο περιορισμό των χωρικών υδάτων, τον έλεγχο του εναερίου χώρου, τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας και τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.
Πολλές παράκτιες χώρες έχουν επιλύσει παρόμοια προβλήματα με διάλογο μεταξύ φίλων υποστήριξε ο Ετζεβίτ και προσέθεσε ότι και τα αντίστοιχα προβλήματα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν λυθεί με τον τρόπο αυτό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη έναρξης διαλόγου, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη δώσει θετική απάντηση στο δίκαιο αυτό αίτημά μας.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη διαλόγου, έστω και με τη μορφή μη δεσμευτικής ανταλλαγής απόψεων κατέληξε ο Ετζεβίτ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νιγηρία: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επίθεση ενόπλων
- ΗΠΑ: Σφοδρές αντιδράσεις για το «παραλήρημα» του Τραμπ – «Αντισταθείτε στην τρέλα του»
- Σπάθας: «Οι λεπτομέρειες στο γκολ του Γιαζίτσι που ακυρώθηκε» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: «Θεσμική σκευωρία»
- Βρετανοί νέοι και άνεργοι ψάχνουν λύση στον στρατό
- Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι αναζητούν πολυτελείς κατοικίες στη Ζιμπάμπουε
