
Υπό τη σκιά του Ερμπακάν το συνέδριο των Τούρκων ισλαμιστών
Αισθητή ήταν η παρουσία του ιστορικού ηγέτη των Τούρκων ισλαμιστών Νετζμετίν Ερμπακάν στο συνέδριο του Κόμματος της Αρετής την Κυριακή στην Αγκυρα. Παρά την αδυναμία του να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου, εξαιτίας της απαγόρευσης που του έχει επιβληθεί από τα τουρκικά δικαστήρια, ο υποψήφιος που υποστήριξε ο επικεφαλής της συντηρητικής πτέρυγας, Ρετζαΐ Κουτάν, επανεξελέγη πρόεδρος.
37
Αισθητή ήταν η παρουσία του ιστορικού ηγέτη των Τούρκων ισλαμιστών Νετζμετίν Ερμπακάν στο συνέδριο του Κόμματος της Αρετής την Κυριακή στην Αγκυρα. Παρά την αδυναμία του να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου, εξαιτίας της απαγόρευσης που του έχει επιβληθεί από τα τουρκικά δικαστήρια, ο υποψήφιος που υποστήριξε ο επικεφαλής της συντηρητικής πτέρυγας, Ρετζαΐ Κουτάν, επανεξελέγη πρόεδρος.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν μία προειδοποίηση για τους συντηρητικούς του Ερμπακάν, καθώς η εκσυγχρονιστική πτέρυγα έδειξε ότι διαθέτει αξιοσημείωτα ερείσματα στη βάση του κόμματος. Ο υποψήφιός τους, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση 521 συνέδρων, έναντι των 633 ψήφων που έλαβε ο νικητής της αναμέτρησης, Ρετζαΐ Κουτάν.
Η υποψηφιότητα του μετριοπαθή Γκιουλ έχει προκαλέσει προβλήματα στο κόμμα. Ο Γκιουλ και τα νεώτερα κομματικά στελέχη που τον στηρίζουν ζητούν την ανανέωση στην ηγεσία του κόμματος και τη συμφιλίωσή του με τους στρατηγούς του Γενικού Επιτελείου και την υιοθέτηση μιας πιο μετριοπαθούς στάσης.
Το σύνθημα που κυριαρχούσε στο κλειστό γήπεδο της Αγκυρας, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, ήταν ό,τι θέλει Εκείνος δείχνοντας ότι ο Ερμπακάν, ακόμη και αν απουσιάζει, εξακολουθεί να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Milli Gorus (Εθνική Αποψη), του ιδεολογικού υπόβαθρου στο οποίο στηρίζεται το πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, κύκλοι προσκείμενοι στην Αρετή εκφράζουν τους φόβους τους ότι τα συνθήματα υπέρ του Ερμπακάν που ακούστηκαν στο συνέδριο μπορεί να επιβαρύνουν τη θέση του κόμματος, που ενδέχεται να τεθεί υπό απαγόρευσιν, καθώς ήδη αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του Συντάγματος και για προσπάθεια κατάλυσης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Ο Ερμπακάν δεν κατέχει κανένα αξίωμα στο κόμμα και του έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να πολιτεύεται επί πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα η παρέμβασή του στο συνέδριο του κόμματος να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των κατηγοριών που τον βαρύνουν.
O τουρκικός Τύπος εκτιμά ότι στην αίθουσα του συνεδρίου βρίσκονταν περίπου 10.000 άτομα, ενώ αλλά τόσα έμειναν έξω από το γήπεδο επειδή δεν μπόρεσαν να μπουν. Ανδρες και γυναίκες, πιστοί στην ισλαμική παράδοση παρακολούθησαν το συνέδριο από διαφορετικές κερκίδες. Η αστυνομία, τέλος, έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κινητοποιώντας 2.000 αστυνομικούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λεάο για το σκάνδαλο με ποδοσφαιριστές και συνοδούς πολυτελείας: «Δεν έχω καμία σχέση με τα γεγονότα»
- Κρήτη: Σοκάρουν τα μηνύματα του 40χρονου στον αδερφό της Ελευθερίας ενώ την έχει σκοτώσει – Προσπαθεί να τον παραπλάνησει
- Αμετανόητος Γεωργιάδης επιτίθεται ξανά στη Λάουρα Κοβέσι – «Όσο μας το επιτρέπει ακόμα, έχουμε δημοκρατία»
- Κικίλιας: Μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας με στόχο τη συγκράτηση των τιμών
- Η σιωπή των παικτών της Τσέλσι
- Τουρκία: Αποκαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους 2 μέτρων

