59

Νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται για τον έλεγχο των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εδρεύουν σε κράτη εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Το νέο πλαίσιο εποπτείας, το οποίο ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη, έχει στόχο τη δημιουργία ίσων όρων στις συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω τράπεζες, εφόσον καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκύπτουν από τις διατάξεις της Συμφωνίας της Βασιλείας, δεν θα υπάγονται στους κανόνες που ισχύουν στη χώρα μας και αφορούν στο δείκτη φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ως προς τους κινδύνους της αγοράς.


Οι περιορισμοί των κινδύνων για τα εκτός της ΕΕ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλύπτονται από τη σχετική κοινοτική οδηγία.


Σε περίπτωση που δεν ισχύσουν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε επιτόπια κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τους πιστωτικούς κινδύνους και τους κινδύνους αγοράς, αλλά και σε τήρηση των ισχύοντων ορίων για τα σημαντικά χρηματοδοτικά ανοίγματα.


Επίσης, εναρμονίζονται και οι διατάξεις, οι οποίες αφορούν στο ύψος του ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας ενός υποκαταστήματος.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι νομοθετικοί κανονισμοί σχετικά με το ύψος των ίδιων κεφαλαίων που χρησιμοποιούν τα υποκαταστήματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ