
Την Τρίτη αρχίζουν οι συνομιλίες ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής για την απελευθέρωση του εμπορίου
Εξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινούν την Τρίτη τριήμερες συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να συσφίξουν τις σχέσεις των δύο περιοχών και να οδηγήσουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου.
67
Εξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινούν την Τρίτη τριήμερες συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να συσφίξουν τις σχέσεις των δύο περιοχών και να οδηγήσουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πιέσουν τους ομολόγους τους να προωθήσουν την υπό δημιουργία κεντροαμερικανική κοινή αγορά, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση του εμπορίου.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν εγγυήσεις από τις χώρες της περιοχής, οι οποίες επλήγησαν από τον τυφώνα Μιτς τον Οκτώβριο του 1998, ότι βρίσκονται σε θέση να αξιοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ που ανέρχεται σε 250 εκατ. δολάρια. Από αυτά περίπου 80 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη σε συγκεκριμένα προγράμματα ή χώρες.
Την Τετάρτη οι συνομιλίες θα αφορούν στη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Μεξικό, με σκοπό την υπογραφή της τον επόμενο μήνα από το Μεξικανό πρόεδρο Ερνέστο Ζεντίγιο κατά την επίσκεψή του στη Λισαβόνα.
Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση του εμπορίου βιομηχανικών προϊόντων μέχρι το 2007 και των αγροτικών προϊόντων πριν από το 2010. Για να τεθεί σε ισχύ υπολείπεται ακόμη η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τη μεξικανική Γερουσία.
Associated Press
- «NoMuds» – Είκοσι σύγχρονοι κεραμίστες δίνουν σχήμα στο χρόνο που περνάει
- Προσωρινά κρατούμενος ο 67χρονος που εισέβαλε με σφυρί σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
- Η Μπάγερν ετοιμάζει πρόταση «μαμούθ» στον Ολίσε – Έτοιμος ο Γάλλος να υπογράψει μέχρι το 2032 στους Βαυαρούς
- Μπλόκο από την Ισπανία: Δεν δίνει άδεια για τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους νεκρούς από χανταϊό
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Καρέ καρέ η στιγμή της αιματηρής επίθεσης των τριών στον 57χρονο σε μπαρ στο Ηράκλειο
- Γιγάντια χωματερή στην Χιλή είναι η μεγαλύτερη πηγή μεθανίου στον κόσμο
