67

Εντός του Απριλίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία και την αξιοποίηση των 400 σημείων πώλησης παγωτού, που διαθέτει στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ.

Τα εκατοντάδες ψυγεία της ελληνικής εταιρείας στο Κοσσυφοπέδιο παραμένουν προς το παρόν εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, Ιωάννης Πολυκανδριώτης.


Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών του 1999, τα συγκεκριμένα σημεία πώλησης παρέμειναν ανενεργά. Προς το παρόν βρισκόμαστε εκτός εποχής παγωτού, συνεπώς οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο, οπότε αυξάνεται η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν τόνισε ο Πολυκανδριώτης.


Πάντως, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν φαίνεται να επηρέασε ιδιαίτερα τη λειτουργία της εταιρείας DelYug, που συνέστησε η ΔΕΛΤΑ από κοινού με τοπικό εταίρο και με σκοπό την επέκτασή της στην αγορά της Γιουγκοσλαβίας.


Η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, καθώς οι εγκαταστάσεις της δεν υπέστησαν καταστροφές από τον πόλεμο, και τα συνολικά 10.000 σημεία πώλησης που διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας παραμένουν σήμερα ετοιμοπόλεμα.


Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία απέσπασε σημαντικό μερίδιο της γιουγκοσλαβικής αγοράς παγωτού, προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 60 εκατ. μάρκων (10,1 δισ. δρχ.) στη Γιουγκοσλαβία. Σημαντικό μέρος των επενδυμένων κεφαλαίων -30 εκατ. μάρκα- αξιοποιήθηκε στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής παγωτού, δυναμικότητας 5.000 τόνων ετησίως, στη Στάρα Πάζοβα.


Το 1998, οι πωλήσεις της DelYug -που εδρεύει στο Βελιγράδι- ανήλθαν σε 15 εκατ. μάρκα και κρίθηκαν ιδιαίτερα επιτυχείς, δεδομένου ότι η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ξεκίνησε ουσιαστικά στη μέση της σεζόν. Για το 1999 -και βάσει εκτιμήσεων που έγιναν πριν από τον πόλεμο- η εταιρεία προσδοκούσε πωλήσεις 45 εκατ. μάρκων και κέρδη άνω των 4,5 εκατ. μάρκων.

ΜΠΕ