Ανησυχεί τη Μόσχα η αποχώρηση του Μ.Καμντεσί
Εντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει, στη Ρωσία, η είδηση για την παραίτηση του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσί που πρόσκειται φιλικά στη Ρωσία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στη Μόσχα.
76
Εντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει, στη Ρωσία, η είδηση για την παραίτηση του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσί που πρόσκειται φιλικά στη Ρωσία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει χρέη προς το ΔΝΤ, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τότε που ο Μ.Καμντεσί άρχισε να κατευθύνει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Ωστόσο, η πολιτική του σχετικά με τη Ρωσία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και δριμεία κριτική μετά την πτώση του ρουβλίου, το καλοκαίρι του 1998, και την οικονομική κρίση, που ακολούθησε, με συνέπειες για τη διεθνή οικονομία. Οι τελευταίες εξελίξεις για τα οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία η Ρωσία φέρεται να έχει ξεπλύνει χρήματα από δάνεια του ΔΝΤ, δυσχεραίνουν τη θέση του Μ.Καμντεσί. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο διεθνής οικονομικός οργανισμός θα σκληρύνει περισσότερο τη στάση του προς τη Ρωσία, μετά την αποχώρηση του σημερινού γενικού διευθυντή.
Επισήμως, ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν ψύχραιμα στην είδηση για παραίτηση του διευθυντή του ΔΝΤ και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη χορήγηση δανείου από τον οργανισμό προς τη Μόσχα.
Ο Αλεξάντερ Λίβσιτς, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στην ομάδα των οκτώ, δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για τη Ρωσία θα ληφθούν στο διάστημα πριν από την παραίτηση του Καμντεσί, ενώ ο οικονομολόγος ινστιτούτου στη Μόσχα Ρόλαντ Νας τόνισε ότι, όσο οι τιμές στη πώληση πετρελαίου παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, η Ρωσία δεν έχει ανάγκη χρήματα από το ΔΝΤ.
ΜΠΕ
- Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες καθαίρεσε τον υπουργό Βιομηχανίας, από τους πιο πιστούς στον Μαδούρο
- Μινεσότα: Ερευνα σε βάρος δημοκρατικών για «συνωμοσία» διενεργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για στρατιωτικές δραστηριότητες στον εναέριο χώρο του Μεξικού και της κεντρικής Αμερικής
- Ισημερινός: Αναπτύσσονται 10.000 στρατιωτικοί για την αντιμετώπιση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά
- Η απεργία πείνας τελείωσε με την βρετανική κυβέρνηση να απορρίπτει συμβόλαιο 2 δισ. λιρών προς την Elbit
- Το Ιράν δεν είναι πλέον προσκεκλημένο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
