Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 82-76: Η κλάση του ΜακΚόλουμ απέκλεισε τους «πράσινους»
Η Φενέρμπαχτσε νίκησε 82-76 τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 της Euroleague και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Ολυμπιακός – Μονακό στον μεγάλο τελικό της Κυριακής.
Παρέδωσε τα σκήπτρα ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός.
Το «τριφύλλι» ήταν κατώτερο των περιστάσεων, η Φενέρμπαχτσε απόλυτα διαβασμένη σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ, με συνέπεια το σύνολο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να επικρατεί με 82-76 με και να παίρνει την πρόκριση στον τελικό του Final Four της Euroleague που διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι.
Το σίγουρο είναι ότι στον τελικό της Κυριακής (25/5, 20:00) θα υπάρξει νέος κάτοχος της κούπας κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Η εξέλιξη του αγώνα
Η Φενέρ μπήκε διαβασμένη και 100% συγκεντρωμένη στον ημιτελικό, με το ξεκίνημά της να είναι εξαιρετικό. Με ένα σερί 10-0 έκανε το 3-5, 13-5 η τουρκική ομάδα, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Χολ, Γκούντουριτς, Κόλσον και Μπιρτς σε αυτό το ράλι. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα μικρό 7-0, μειώνοντας στον πόντο (13-12), αλλά ήταν εμφανές πως η Φενέρ ήταν καλύτερη στα πρώτα λεπτά.
Οι Χολ, Μπιμπέροβιτς και Χέιζ-Ντέιβις έκαναν το 22-12 (9-0 σερί), με τον Όσμαν να γράφει το σκορ δεκαλέπτου (22-14). Η ευστοχία της ομάδας του Γιασικεβίτσιους και το αρχικό «μούδιασμα» του «τριφυλλιού» δημιούργησαν μία εντελώς αντίθετη εικόνα από τον περσινό ημιτελικό και το αρχικό 12-0 των «πράσινων» τότε.
Ο Χέιζ-Ντέιβις το έπιασε από εκεί που το άφησε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (25-14) και φοβερός Μπιμπέροβιτς με δύο σερί τρίποντα ανέβασε τη διαφορά στο +13 για τη Φενέρμπαχτσε (31-18). Ο Ναν έχασε μία βολή αλλά πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε για το 31-21, ο Γιούρτσεβεν το κατέβασε στους οκτώ (31-23), αλλά οι Πιέρ, Χολ το έφεραν ξανά στους δώδεκα (35-23).
Στη συνέχεια η Φενέρ… ξέμεινε από ιδέες στην επίθεση, με την ομάδα του Σάρας να αρχίζει να βαράει συνεχόμενα άστοχα τρίποντα και τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στο ματς. Ναν, Γκραντ (καλάθι-φάουλ) και Χουάντσο μείωσαν στους πέντε (36-31) και οι Μπιμπέροβιτς, Ναν (τρομερό buzzer beater του Αμερικανού σε δύσκολη άμυνα) διαμόρφωσαν το 38-33, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.
Κοντά στο σκορ ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν έφτανε
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με ένα μικρό 4-0, με τους Γκέιμπριελ, Ναν να κάνουν το 38-37, με τη Φενέρ να είναι χωρίς καλάθι στο τρίτο δεκάλεπτο για τρία και βάλε λεπτά. Ο Μέλι ξεκόλλησε τους Τούρκους για το 40-37, με τον ΜακΚόλουμ να πετυχαίνει το πρώτο τρίποντο της Φενέρ έπειτα από δέκα άστοχα (45-40)!
Ναν και Όσμαν μείωσαν ξανά στον πόντο (45-44), αλλά ο Παναθηναϊκός και πάλι δεν κατάφερε να περάσει για πρώτη φορά μπροστά, μετά το αρχικό 3-5. Σε εκείνο το σημείο ο ΜακΚόλουμ πήρε το… όπλο του και σε πολύ κρίσιμο σημείο διαμόρφωσε το 52-45, με το τρίτο δεκάλεπτο να λήγει με τη Φενέρμπαχτσε να είναι στο +7 (55-48).
Ο Ναν χρεώθηκε με 4ο φάουλ στο 31′. Ο Μέλι έβαλε τρίποντο για το 59-48 στο 31’45”, όμως ο Όσμαν απάντησε αμέσως με το ίδιο νόμισμα, ενώ με 2/3 βολές έγραψε το 59-53 (32’40”). Αν και ο Παναθηναϊκός πλησίασε στους πέντε πόντους (61-56) ύστερα από τρίποντο του Όσμαν, δεν υπήρξε συνέχεια στην «πράσινη» αντίδραση. Ο ΜακΚόλουμ σκόραρε ένα σημαντικό τρίποντο (73-66) στα 1’37” πριν το τέλος. Ο Μπάλντγουιν σκόραρε το επόμενο καλάθι της Φενέρ, ο Λεσόρ έβαλε 2/2 βολές για το 75-68, η Φενέρμπαχτσε έπαιξε με τον χρόνο και το τρίποντο του Μπιμπέροβιτς (78-68) «σφράγισε» την πρόκριση των Τούρκων στον τελικό (82-76).
Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, προσκαλεί τον Ολλανδό πιανίστα Diederik Wissels και την Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια Ana Rocha για μια ξεχωριστή συνάντηση στη σκηνή του Half Note Jazz Club.
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Γκλόρια την άνοιξη του 2024, η παράσταση «Αλιγάτορες» επέστρεψε πιο επίκαιρη από ποτέ και μπαίνει στις τελευταίες παραστάσεις.
Η ατζέντισσα του ‘Ερλινγκ Χάαλαντ, Ραφαέλα Πιμέντα μίλησε με θαυμασμό για την Μπαρτσελόνα αλλά τόνισε ότι δεν έχει γίνει επαφή της με τον σταρ της Μάντσεστερ Σίτι
Ο GM της Φενέρμπαχτσε, Ντερία Γιανιέρ, άφησε ανοικτό το ευρωπαϊκό μέλλον της τουρκικής ομάδας τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με τη Euroleague όσο και με το ΝΒΑ για το NBA Europe.