Μελισσοκομία: Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο
Οδηγίες για το πώς θα δηλωθεί η παραγόμενη και εμπορευόμενη ποσότητα μελιού από τους ενεργούς μελισσοκόμους της χώρας, αλλά και τι ισχύει κατά την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης για τη μελισσοκομία στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, εξέδωσε με εγκύκλιο του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο της παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και η ποσότητα που εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή μεταφόρτωση των σχετικών παραστατικών είναι υποχρεωτική για όλους τους μελισσοκόμους τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο μετρό στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους το 2024, λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024
Για την ποσότητα που παράγονται και διακινούνται – εμπορεύονται νόμιμα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου έκαστου ημερολογιακού έτους, η καταχώρηση – δήλωση των στοιχείων και η μεταφόρτωση των νομίμως εκδοθέντων παραστατικών εμπορίας ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.
Για τις αντίστοιχες ποσότητες που παράγονται και διακινούνται – εμπορεύονται νόμιμα από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έκαστου ημερολογιακού έτους, η καταχώρηση – δήλωση των στοιχείων και η μεταφόρτωση των νομίμως εκδοθέντων παραστατικών εμπορίας ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου του αμέσως επόμενου ημερολογιακού έτους. Κατ’ εξαίρεση, για την ποσότητα εντός του 2024, η καταχώρηση – δήλωση ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι 30/06/2025.
Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους
Τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 2 ευρώ ανά κατεχόμενη επιλέξιμη κυψέλη, για κάθε κιλό ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κατεχόμενη κυψέλη που εμπορεύεται νομίμως ο δικαιούχος, κατά το έτος υποβολής της αίτησης συμμετοχής και μέχρι του ποσού των 10 ευρώ ανά κατεχόμενη επιλέξιμη κυψέλη ετησίως, επιπλέον του οριζόμενου ως ελάχιστου ποσού βασικής οικονομικής ενίσχυσης, των 4 ευρώ ανά επιλέξιμη κατεχόμενη κυψέλη, προβλέπει επίσης η σχετική εγκύκλιος.
Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο μετρό στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους το 2024, λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα νόμιμα παραστατικά. Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει – δηλώσει παραγωγή και πωλήσεις εντός του 2024, δικαιούνται την προβλεπόμενη βασική οικονομική ενίσχυσης, των 4 ευρώ ανά επιλέξιμη κατεχόμενη κυψέλη.
Η δήλωση – καταχώρηση και μεταφόρτωση εκ μέρους των δυνητικών δικαιούχων, των στοιχείων παραγωγής και πώλησης μελιού του έτους 2023 αντί των αντίστοιχων στοιχείων του έτους 2024, νοείται ως προφανές σφάλμα και ως εκ τούτου μπορούν να διορθωθούν με την κατ’ εξαίρεση καταχώρηση των σχετικών στοιχείων πωλήσεων ιδιοπαραγόμενου μελιού του έτους 2024 με μεταφόρτωση των σχετικών νόμιμων παραστατικών μέχρι τις 30/04/2025.
Κατ’ εξαίρεση, μόνο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η υποβολή δήλωσης κατεχομένων κυψελών έτους 2024 νοείται ως υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους για το 2024, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα ιδιοπαραγόμενου μελιού που πωλήθηκε νόμιμα εντός του 2024 και δηλώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή η παράληψη της ψηφιακής δήλωσης, δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την ενίσχυση.
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
- Κικίλιας: Η Κάλυμνος πρέπει να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο – Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442